Mainos

Pohjois-Korea ulos ydinsulkusopimuksesta

Pohjois-Korea vetäytyy ydinaseiden leviämisen estämiseksi solmitusta kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta.

Pohjois-Korea ilmoitti tänään vetäytyvänsä ydinaseiden leviämisen estämiseksi solmitusta kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta. Maan virallisen uutistoimiston KCNA:n välittämässä viestissä kuitenkin vakuutetaan, ettei Pohjois-Korealla ole aikomusta kehittää ydinasetta.

KCNA:n mukaan ydinsulkusopimuksesta irtautuminen astuu voimaan heti. Pohjois-Korean hallitus julisti samalla itsensä vapaaksi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa tekemistään sitovista sopimuksista. -Vaikka vetäydymme ydinsulkusopimuksesta, ei meillä ole aikomusta tehdä ydinaseita.

Ydinvoimaan liittyvät hankkeemme rajoittuvat tässä vaiheessa rauhanomaisiin tarkoituksiin kuten sähköntuotantoon, lausunnossa sanottiin. Pohjois-Korea tarjoutui myös todistamaan erikseen sovittavalla tavalla, ettei maalla ole ydinaseita - mutta tämä vain, jos Yhdysvallat lopettaa "vihamielisen politiikkansa ja ydinaseilla uhkailun" Pohjois-Koreaa kohtaan.

Sen sijaan uutinen sopimuksesta vetäytymisen ja öljytoimitusten uudelleen aloittamisen kytkeytymisestä toisiinsa osoittautui vääräksi. Pohjois-Korean Kiinan-lähetystöstä saatiin aiemmin tänään viesti, jonka mukaan päätöstä ydinsulkusopimuksesta vetäytymisestä voidaan harkita uudelleen, jos Yhdysvallat aloittaa jälleen polttoainetoimitukset Pohjois-Koreaan.

Lähetystöstä kerrottiin myöhemmin, että kyseessä oli väärinkäsitys eikä öljytoimituksista oltu puhuttu missään yhteydessä ydinsulkusopimukseen. Yhdysvallat, EU, Etelä-Korea ja Japani lopettivat polttoainetoimitukset energiapulasta kärsivään Pohjois-Koreaan joulukuussa sen jälkeen kun tietoja maan ydinaseohjelman jatkamisesta tuli julkisuuteen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 10.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.