Mainos

Pohjois-Korea tunnustaa loikkauksen?

Pohjois-Korea vihjasi yllättäen tänään illalla, että se saattaa tunnustaa korkea-arvoisen puoluevirkailijan loikkauksen etelään.

Maan ulkoministeriön edustaja ilmoitti, että kommunistisen puolueen ideologiapäällikkö Hwang Jang Yop saa potkut, jos osoittautuu, että hän on pyytänyt turvapaikkaa Etelä-Koreasta. Aiemmin Pohjois-Korea on syyttänyt Etelä-Koreaa Hwangin sieppaamisesta.

-Jos hänet siepattiin, emme hyväksy sitä ja ryhdymme vastatoimiin. Jos hän pyysi turvapaikkaa, hän on kapinallinen ja menettää virkansa, sanottiin ulkoministeriön lausunnossa, jonka välitti Pohjois-Korean keskusuutistoimisto KCNA.

Hwang pyysi turvapaikkaa Etelä-Korean Pekingin-suurlähetystöstä viime keskiviikkona ollessaan palaamassa Japanista Pjongjangiin. Hän on korkea-arvoisin Pohjois-Koreasta loikannut puoluevirkailija. Hwang vietti 74-vuotispäiväänsä lähetystössä tänään.

Loikkaus on aiheuttanut harmistusta Pohjois-Korean lisäksi Kiinassa, jonka on päätettävä, miten loikkari saadaan maasta suututtamatta entistä läheistä liittolaista Pohjois-Koreaa. Etelä-Korea sen sijaan on ollut mielissään loikkauksesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright ilmaisi tänään huolensa Koreoiden suhteita entisestään kiristäneestä tapauksesta. Hänen mukaansa Pohjois- ja Etelä-Korea tarvitsisivat vuoropuhelua. Etelä-Korea nosti valmiustilaansa pohjoisen mahdollisten hyökkäysten varalta.

Pohjoiskorealaisiksi agenteiksi epäillyt hyökkääjät haavoittivat viikonloppuna vakavasti toista korkea-arvoista loikkaria Soulin lähellä. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin entisen vaimon veljenpoika Li Il Nam oli tänään koomassa iskun jäljiltä.

Etelä-Korea on määrännyt 10 000 poliisia ja sotilasta jäljittämään ampujia. Hyökkääjien kiinnisaamiseen johtavista tiedoista on luvattu lähes 60 000 dollarin palkkion.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.