Pohjois-Korea sulki kiistellyn ydinlaitoksen

Pohjois-Korea saa vastineeksi reaktorin sulkemisesta taloudellista ja diplomaattista apua. Ensimmäinen öljylasti saapui maahan tänään Etelä-Koreasta.

Pohjois-Korea on sulkenut kiistellyn Yongbyonin ydinvoimalan, kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeriö. Ulkoministeriön tiedottaja sanoi kuitenkin, että Yhdysvallat odottaa sulkemistiedolle vahvistusta Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajilta.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat saapuivat tänään Pohjois-Koreaan. Kymmenhenkinen tarkastajaryhmä valvoo Yongbyonin ydinvoimalan reaktorin sulkemista.

Ryhmän on tarkoitus asentaa ydinvoimalaan valvontalaitteistoa sekä tarkkailla sulkemisprosessia ja lopulta laitteiston sinetöintiä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan tarkastajat viipyvät Yongbyonissa kolme viikkoa.

Sulkemisesta ja sen ehdoista sovittiin helmikuussa kuudenvälisissä neuvotteluissa. Pohjois-Korea saa sulkemisen vastineeksi taloudellista ja diplomaattista apua.

Pohjois-Korea otti varhain aamulla vastaan ensimmäisen sopimukseen kuuluvan öljyerän Etelä-Koreasta. Sonbongin satamaan maan koillisosaan saapui laiva lastinaan 6200 tonnia polttoöljyä. Koreat ovat sopineet yhteensä 50 000 öljytonnin avustuksesta.

Kuudenväliset neuvottelut jatkuvat keskiviikkona. Tuolloin sovitaan aikataulusta, jonka mukaan Pohjois-Korea selvittää meneillään olevia ydinhankkeitaan. Neuvotteluihin osallistuvat Koreoiden lisäksi Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Japani.

Hill odottaa nopeaa sulkemisaikataulua

Yhdysvaltain kuudenvälisten neuvottelujen pääneuvottelija, apulaisulkoministeri Christopher Hill, sanoi aiemmin päivällä odottavansa, että Pohjois-Korea sulkee Yongbyonin reaktorinsa maanantaihin mennessä. Hillin mukaan Yongbyonin sulkeminen on vasta Pohjois-Korean ydinaseriisunnan alku.

- En halua ihmisten ajattelevan, että (Yongbyonin) sulkeminen on suurin ja ainoa tapahtuma. Se on vasta ensimmäinen askel, Hill totesi.

Hill torjui myös Pohjois-Korean eilen ehdottamat kahdenkeskeiset sotilaalliset neuvottelut. Pohjois-Korean armeija ehdotti Yhdysvalloille, että maat aloittaisivat neuvottelut Korean niemimaan rauha- ja turvallisuusasioista. Samalla armeija varoitti, ettei Yongbyonia ehkä suljetakaan, jos Yhdysvallat jatkaa painostustoimiaan.

- Täytyy ymmärtää, että minkä tahansa rauhanprosessin luovat hallitukset, eivät armeijat, Hill sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat