Mainos

Pohjois-Korea saattaa valmistella toista ydinlatausta

Pohjois-Korea uhkaa muita maita "säälimättömillä iskuilla", jos nämä uhkaavat maan itsemääräämisoikeutta. Viimeviikkoisen ydinkokeen räjäytyspaikalla on havaittu kalustoa ja ihmisiä. EU tuomitsee ohjuskokeilun.

Pohjois-Korean viimeviikkoisen ydinkokeen laukaisualueella on havaittu epäilyttävää liikehdintää, Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea ilmoittavat. Maat varoittavat Pohjois-Koreaa vakavista seuraamuksista, jos se uusii kokeensa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov ei pidä mahdottomana, että Pohjois-Korea tekee vielä toisen ydinkokeen. Ivanov varoittaa, että Venäjä suhtautuisi uuteen kokeeseen kielteisesti.

Amerikkalaisten tv-kanavien mukaan vakoilusatelliittien kuvissa näkyi ajoneuvoja, kalustoa ja ihmisiä lähellä aluetta, jossa Pohjois-Korea räjäytti maanalaisen ydinlatauksen viime viikolla. Tiedusteluasiantuntijat kuitenkin muistuttavat, ettei kyse ole välttämättä uuden ydinkokeen valmistelusta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice toivoi, ettei Pohjois-Korea suorita toista ydinräjäytystä. Ricen mukaan tämä tulkittaisiin provokaatioksi, joka suistaisi maan yhä syvemmälle eristykseen.

Yhdysvallat on arvellut, että viime viikon ydinkoe saattoi epäonnistua. Tiedustelulähteet kertoivat odottaneensa neljä kertaa voimakkaampaa räjähdystä ja epäilivät, että vain osa ydinlatauksesta räjähti.

Pohjois-Korea uhkaa "säälimättömillä iskuilla"

Pohjois-Korea uhkaa muita maita "säälimättömillä iskuilla", jos nämä uhkaavat maan itsemääräämisoikeutta. Pohjois-Korean tiedotusvälineissä kerrottiin maan ulkoministeriön kutsuneen YK:n pakotepäätöstä sodanjulistukseksi.

- Kuten olemme jo sanoneet, teemme oman osuutemme saavuttaaksemme ydinaseettoman Korean niemimaan, uutistoimisto KCNA lainasi ulkoministeriön lausuntoa.

- Aiomme kuitenkin iskeä säälimättömästi ja epäröimättä kaikkia niitä vastaan, jotka yrittävät käyttää YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä tekosyynä riistää meiltä itsenäisyytemme.

Ministeriö ilmoitti tarkkailevansa erityisesti Yhdysvaltain toimia.

Kiina puolestaan rauhoittelee kiistan osapuolia. Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan tällä hetkellä olisi erittäin tärkeää välttää harkitsemattomia toimia, jotka kiristävät kansainvälistä ilmapiiriä entisestään.

EU tuomitsee ohjuskokeet

Euroopan unionin ulkoministerit ovat tuominneet jyrkästi Pohjois-Korean ohjuskokeen. EU-maiden mukaan Pohjois-Korean toiminta lisää kansainvälistä asevarustelun riskiä.

EU ilmoittaa panevansa välittömästi toimeen YK:n tuoreen päätöksen uusista pakotteista maata kohtaan. Samalla unioni vaatii jälleen Pohjois-Koreaa takaisin kansainväliseen neuvottelupöytään.

EU ulkoministerit ilmaisivat erillisessä lausunnossaan vakavan huolensa myös Iranin ydinohjelmasta. Ulkoministerien mukaan EU:n on nykyisessä tilanteessa pakko harkita pakotteiden mahdollisuutta, vaikka tavoitteena on edelleen neuvotteluratkaisun löytäminen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.