Mainos

Pohjois-Korea pitää USA:n painostusta sodanjulistuksena

Japanin yleisradio kertoi aamuyöllä, että Pohjois-Korean epäiltiin tehneen uuden ydinkokeen.

Pohjois-Korea on tänään varoittanut maailmaa uusista mahdollisista ydinkokeista, jos Yhdysvallat jatkaa painostustaan maata kohtaan. Japani puolestaan on kertonut ottavansa käyttöön uudet Pohjois-Korean vastaiset pakotteet.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä vielä käsitellä päätöslauselmaluonnosta, joka määräisi joukon pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. Näihin kuuluisi muun muassa Pohjois-Korean tavarankuljetusten tarkastaminen. Varmuutta ei kuitenkaan ollut Kiinan ja Venäjän kannasta pakotteisiin.

Pohjois-Korean kakkosmieheksi luonnehdittu Kim Yong Nam sanoi aiemmin tänään, että uudet mahdolliset ydinkokeet riippuvat Yhdysvaltain politiikasta. Hän kommentoi asiaa Japanin uutistoimiston Kyodon haastattelussa.

Kim Yong Namin mukaan Pohjois-Korea on valmis palaamaan kuuden maan neuvotteluihin, jos Yhdysvallat lopettaa talouspakotteet maata vastaan.

Pohjois-Korean ulkoministeriö puolestaan on uhannut vastatoimilla, jos Yhdysvallat jatkaa painostustaan. Lausunnon välitti maan virallinen uutistoimisto KCNA.

- Jos Yhdysvallat jatkaa ahdistelua ja painostamista, pidämme tätä sodanjulistuksena ja ryhdymme fyysisiin vastatoimiin, ulkoministeriö sanoi lausunnossaan. Se ei ole tarkentanut vastatoimia.

Japanilaiset tiedotusvälineet kertoivat varhain tänään, että Pohjois-Korea on saattanut tehdä toisen ydinkokeen. Tieto peruttiin kuitenkin myöhemmin, ja maankuoren värähtelyn kerrottiin johtuneen maanjäristyksestä.

Ranskan puolustusministeri Michele Alliot-Marie arvioi, ettei Pohjois-Korean toissapäiväinen ilmoitus ydinkokeesta ehkä pidä paikkaansa. Mikäli kyse oli ydinkokeesta, se epäonnistui jollain tavoin, hän sanoi Europe 1 -radion haastattelussa.

Muutkin maat ovat suhtautuneet varauksellisesti Pohjois-Korean toissapäiväiseen ilmoitukseen ydinkokeesta. Yhdysvaltain Japanin-suurlähettiläs Thomas Scheiffer sanoi Tokiossa, etä totuutta ei ehkä koskaan saada selville.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue lisää: ja

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.