Pohjois-Korea paljasti australialaisopiskelijan pidättämisen syyt – "Hallitus on osoittanut humanitaarista pitkämielisyyttä ja karkottanut hänet"

Trumpin lehdistöpäällikkö Stephanie Grisham joutui nujakkaan Pohjois-Korean turvamiesten kanssa 0:47
Video: Valkoisen talon lehdistöpäällikkö joutui käsikähmään Pohjois-Korean turvamiesten kanssa presidentti Trumpin valtiovierailun aikana.

Australialaisopiskelija Alek Sigley pidätettiin vakoilemisen takia, kertoi Pohjois-Korean hallinnon äänitorvena toimiva uutistoimisto KCNA lauantaina.

Noin kaksi viikkoa sitten kadonneen Sigleyn vapautumisesta kerrottiin torstaina. Sigley matkasi Japaniin.

KCNA:n mukaan Sigley myönsi vakoilleensa Pohjois-Koreaa keräämällä maan sisäistä tietoa ja jakamalla sitä muille. KCNA kertoo Sigleyn toistuvasti pyytäneen anteeksiantoa Pohjois-Korealta, koska oli loukannut maan suvereniteettia.

KCNA:n mukaan Sigley pidätettiin kesäkuun 25. päivä, koska hän oli edistänyt Pohjois-Korean vastaista propagandaa verkossa. Sigleyn väitetään jakaneen tietoja muun muassa Pohjois-Koreaan keskittyvälle asiantuntijajulkaisulle NK Newsille.

– Sigley on useaan otteeseen välittänyt Pjongjangissa opiskelijana keräämäänsä tietoa, kuten kuvia ja analyyseja, Korean demokraattisen kansantasavallan vastaisille julkaisuille, KCNA:n lausunnossa sanotaan.

– Korean demokraattisen kansantasavallan hallitus on osoittanut humanitaarista pitkämielisyyttä ja karkottanut hänet maasta heinäkuun 4. päivä.

Ministeri varoittaa palaamasta Pohjois-Koreaan

29-vuotias Sigley opiskeli Pjongjangissa korealaista kirjallisuutta ja pyöritti turistikierroksia järjestävää yritystä. Sujuvasti koreaa puhuva Sigley oli yksi harvoista Pjongjangissa asuvista länsimaalaisista. Hän meni viime vuonna naimisiin Pjongjangissa japanilaisen naisen kanssa.

Sigley kertoi perjantaina, että hän haluaa palata "normaaliin elämään". Hän ei kertonut yksityiskohtia pidätyksestään, kuten miksi hänet pidätettiin, miten häntä kohdeltiin tai miksi hänet vapautettiin. Sigley lisäsi, ettei aio antaa haastatteluja tai pitää tiedotustilaisuutta.

– Haluan vain kaikkien tietävän, että olen kunnossa. Haluan myös kiittää huolehtimisesta ja perheeni saamasta tuesta, Sigley kertoi lausunnossaan.

Australia sai asian selvittämisessä apua ruotsalaisviranomaisilta, jotka kävivät keskusteluja pohjoiskorealaisten kanssa. Sigley kiittikin myös ruotsalaisia avusta.

Australian kotimaanasioista vastaava ministeri Peter Dutton varoitti Sigleytä palaamasta Pohjois-Koreaan.

– Neuvoni on selkeä. Pysyisin Japanissa. Menisin Etelä-Koreaan. Tulisin takaisin Australiaan. Kaikki nuo ovat parempia vaihtoehtoja kuin paluu Pohjois-Koreaan, Dutton sanoi Nine-kanavalle antamassaan haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat