Mainos

Pohjois-Korea palaa neuvottelupöytään

Kiinan ulkoministeriö ja Yhdysvaltain neuvottelija vahvistavat, että ydinohjelmaa koskevat neuvottelut on tarkoitus aloittaa uudestaan. Eteläkorealaisen raportin mukaan Pohjois-Koreassa on salaisia ydinaseiden kehittelyyn tähtääviä tutkimuskyliä.

Pohjois-Korea suostuu palaamaan kiistanalaista ydinohjelmaansa koskeviin neuvotteluihin, kertoo Kiinan ulkoministeriö. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Christopher Hill sanoi odottavansa seuraavalta neuvottelukierrokselta huomattavaa edistystä.

Neuvottelujen jatkumisesta kerrottiin kolme viikkoa sen jälkeen, kun Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa.

Kiina, Yhdysvallat ja Pohjois-Korea pääsivät asiasta sopuun epävirallisessa tapaamisessa Pekingissä. Kuuden maan neuvotteluissa ovat lisäksi olleet mukana Etelä-Korea, Japani ja Venäjä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi olevan erittäin tyytyväinen Pohjois-Korean päätökseen palata neuvotteluihin. Samalla hän kuitenkin kertoi, että Yhdysvallat lähettää edustajiaan alueelle varmistamaan, että Pohjois-Korealle asetettuja pakotteita todella noudatetaan.

- Selvää on, että meillä on vielä paljon työtä tehtävänä, Bush totesi.

Kiinan ulkoministeriön mukaan neuvottelut jatkuvat piakkoin osapuolille soveliaana ajankohtana. Hill uskoi niiden jatkuvan marras- tai joulukuussa.

Hillin mukaan Pohjois-Korea ei asettanut mitään ehtoja neuvotteluihin paluulle, mutta ei toisaalta myöskään luvannut selvästi pidättäytyä uusista ydinkokeista. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma Pohjois-Koreasta on edelleen voimassa, hän korosti. Neuvosto päätti ydinkokeen jälkeen määrätä uusia pakotteita maata vastaan.

Hill kertoi myös, että Pohjois-Korea pitää edelleen kiinni vuosi sitten syksyllä antamastaan lupauksesta, jonka mukaan maa on valmis luopumaan ydinaseohjelmastaan tiettyjä myönnytyksiä vastaan.

Kuuden maan neuvottelut ovat olleet keskeytyksissä lähes vuoden ajan. Viides neuvottelukierros päättyi marraskuussa ilman edistystä, ja Pohjois-Korea ilmoitti sen jälkeen jäävänsä pois neuvotteluista vastalauseena Yhdysvaltain pakotteille.

Venäjä ilmaisi tänään tyytyväisyytensä neuvottelujen jatkumiseen. Varaulkoministeri Aleksandr Aleksejev sanoi Itar-Tassin mukaan toivovansa, että neuvottelupöytään päästään mahdollisimman pian. Hän sanoi johtavansa itse Venäjän valtuuskuntaa.

Myös Valkoinen talo sanoi olevansa tyytyväinen Pohjois-Korean päätökseen jatkaa neuvotteluja.

"Pohjois-Koreassa salaisia tutkimuskyliä"

Eteläkorealainen parlamenttiedustaja sanoo raportissaan, että Pohjois-Korea on perustanut joukon salaisia kyliä, joiden tarkoin vartioitujen asukkaiden ainoa tehtävä on kehittää ydinaseita.

Konservatiivista kansallispuoluetta edustavan Song Young Sunin mukaan noin 36 000 ihmistä asuu näissä kylissä täydellisessä eristyksessä. Asukkaisiin kuuluvat Pohjois-Korean merkittävät ydintutkijat ja heidän perheensä.

Asuinalueet ovat maantieteellisesti erillään muusta asutuksesta, ja kaikkea yhteydenpitoa ulkomaailmaan valvotaan tarkasti, raportti kertoo.

Songin avustajan mukaan 20-sivuisen raportin tiedot on kerätty eri lähteistä, muun muassa viranomaisilta. Raportti on valmisteltu Etelä-Korean parlamentin puolustusvaliokuntaa varten.

Etelä-Korean puolustusministeriö kieltäytyy kommentoimasta raporttia, mutta tarkkailijat pitävät uutistoimisto Reutersin mukaan sen sisältöä uskottavan tuntuisena. Näihin kuuluu tutkija Cho Min Korean kansallisen yhdentymisen instituutista.

- Tämä on ohjelma, jonka varaan Pohjois-Korea on asettanut hallintonsa kohtalon, Cho sanoo. Hänen mukaan osia raportin tiedosta ovat kertoneet myös Pohjois-Koreasta tulleet pakolaiset.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.