Pohjois-Korea ottaa YK:n ruoka-apua vastaan

Aiemmin tänään Yhdysvalloissa liikkuu epäilyjä siitä, että Pohjois-Korea suunnittelisi maanalaista ydinkoetta.

YK:n ruokaohjelma WFP on ilmoittanut, että Pohjois-Korea suostuu ottamaan vastaan järjestön ruoka-apua viimeaikaisten tulvien uhreille.

WFP:n mukaan Pjongjangin koillispuolella sijaitsevan Songchonin maakunnan noin 13 000 asukasta saavat muun muassa vehnää ja ruokaöljyä noin kuukauden tarpeiksi. WFP ilmoittaa myös harkitsevansa avun lisäämistä Pohjois-Korean sitä pyytäessä.

Viime vuonna Pohjois-Korea ilmoitti, ettei se enää ota vastaan YK:n apua, vaikka se ruokki avun turvin noin kolmanneksen väestöstään vuoden 1995 vakavan ruokapulan jälkeen. Maa pyysi viime vuonna YK:lta kehitysapua ruoka-avun sijaan.

Pohjois-Korean tietojen mukaan kesän tulvissa on kuollut 150 ihmistä ja noin 12 500 on jäänyt kodittomaksi. Lisäksi maan infrastruktuuri on kärsinyt pahasti. Viime viikkojen aikana on esitetty myös paljon synkeämpiä arvioita uhriluvuista.

ABC: Pohjois-Korea suunnittelee ydinkoetta

Pohjois-Korea saattaa suunnitella maanalaista ydinkoetta, kertoi amerikkalainen tv-kanava ABC aiemmin tänään. Kanavan mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset pitävät koetta täysin mahdollisena ja saivat tietää siitä jo viime viikolla.

Pohjois-Korean koillisosassa sijaitsevan Pungyee-yokin tutkimuslaitoksen alueella on havaittu epäilyttävää toimintaa. Paikalla on liikkunut runsaasti ajoneuvoja ja sinne on kuljetettu suuria määriä kaapeleita, joita voitaisiin käyttää ydinkokeessa.

Etelä-Koreassa tietoihin suhtauduttiin varauksella. Paikalliset asiantuntijat arvelivat, että Pohjois-Korea voi vain hämätä ja pyrkiä näin saamaan Yhdysvallat kahdenkeskisiin neuvotteluihin.

Kuudenväliset keskustelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta syntyneen kriisin laukaisemiseksi ovat olleet jäissä marraskuusta lähtien.

Varsinaisen kokeen tekemiseen ei uskota

Pohjois-Korean ei kuitenkaan uskota uskaltautuvan tekemään varsinaista koetta. Se johtaisi yhä kovempiin kansainvälisiin pakotteisiin ja viilentäisi suhteita Kiinaan, jonka kanssa maa on aktiivisesti pyrkinyt parempiin väleihin.

- Nykytilanne on aivan liian epäsuotuisa, jotta Pohjois-Korea ryhtyisi kokeeseen, sanoo tutkija Baek Seung Joo.

Myös Venäjän ulkoministeriö ilmoittaa, ettei heillä ole mitään todisteita, jotka vahvistaisivat ABC:n tiedot.

Pohjois-Korean todellisista ydinvalmiuksista ei ole vahvistettua tietoa. Sillä on todennäköisesti taidot ja materiaalit valmistaa ainakin 6-8 ydinasetta. Maa julistautui ydinasevallaksi helmikuussa 2005, mutta se ei ole tehnyt ydinkokeita.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat