Pohjois-Korea myönsi ydinasetavoitteensa

Pohjois-Korea on perustellut ydinaseiden tavoittelua sillä, että se mahdollistaa perinteisen armeijan pienentämisen ja varojen ohjaamisen maan kuihtuvaan talouteen.

Pohjois-Korea on ensimmäistä kertaa myöntänyt tavoittelevansa ydinaseita. Maan virallisen uutistoimiston mukaan ydinaseen hankkiminen mahdollistaisi tavanomaisen aseistuksen vähentämisen.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat toistuvasti arvelleet, että Pohjois-Korea pyrkii ydinasevaltioksi. Tähän asti maa on tyytynyt vain vihjaamaan voimakkaasta puolustuskyvystään. Nyt Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA kertoo ydinasehankkeesta avoimesti.

Pohjois-Korean mukaan kyse ei ole muiden maiden uhkailusta vaan puolustusbudjetin tehostamisesta.
-Emme halua ydinasetta kiristääksemme muita. Me yritämme supistaa perinteisten aseiden määrää ja suunnata inhimillisiä ja rahallisia voimavarojamme taloudelliseen kehitykseen ja kansalaistemme elintason parantamiseen, KCNA:n raportissa sanottiin.

Ydinase riittäisi pelotteeksi, jolloin perinteisen armeijan rahoitusta voitaisiin vähentää. Pohjois-Korean armeija onkin kipeästi säästöjen tarpeessa. Maan talous on romahtanut viime vuosikymmenen aikana. Valtavan armeijan ylläpitoon hupenee liki kolmannes maan kotimaan tuotannosta. Samaan aikaan miljoonat pohjoiskorealaiset kärsivät nälänhätää.

Pohjois-Korea työntää osan syystä myös Yhdysvaltain harteille. Maaliskuussa Yhdysvallat ja Etelä-Korea järjestivät laajat yhteiset sotaharjoitukset. Lisäksi Yhdysvallat on luokitellut Pohjois-Korean "roistovaltioksi". Pohjois-Korean mielestä tämä todistaa vihamielisestä asenteesta.

Etelä-Korea ei hyväksy pohjoisen ydinasetta

Etelä-Korea ei aio hyväksy Pohjois-Korean mahdollisia ydinaseita, Etelä-Korean presidentti Roh Moo Hyun sanoi tänään Tokiossa Japanin parlamentille pitämässään puheessa. Hän kuitenkin korosti uskovansa rauhanomaiseen ratkaisuun Pohjois-Korean tilanteessa.

Roh kertoi myös aikovansa lujittaa Etelä-Korean suhdetta Yhdysvaltoihin. Rohta on arvosteltu pehmeydestä Pohjois-Koreaa kohtaan ja torjuvasta suhtautumisesta Yhdysvaltoihin.

Myös Japani ja Britannia ovat ilmaisseet huolensa ydinasehankkeista.
Roh tapasi nelipäiväisen Japanin-matkansa viimeisenä päivänä Japanin pääministerin Junichiro Koizumin. Molemmat pääministerit vakuuttivat pyrkivänsä rauhanomaiseen ratkaisuun Pohjois-Korean tilanteessa, mutta olivat eri mieltä keinoista, joilla ratkaisuun pyritään.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 09.06.2003).

Lue myös:

    Uusimmat