Mainos

Pohjois-Korea luopuu ydinohjelmistaan

Pohjois-Korean kiistellystä ydinohjelmasta neuvottelevat maat ovat päässeet sopimukseen. Pohjois-Korea luopuu ydinhankkeistaan ja liittyy myös kansainväliseen ydinsulkusopimukseen.

Pohjois-Korea on lupautunut luopumaan kaikista ydinohjelmistaan, liittymään jälleen ydinsulkusopimukseen ja sallimaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat, ilmenee kuuden maan neuvotteluissa tänä aamuna hyväksytystä lausunnosta. Pohjois-Korea saa muilta neuvotteluihin osallistuvilta valtioilta vastineeksi öljyä ja energiaa sekä turvallisuustakeet.

Osapuolet aikovat muutenkin kehittää yhteistyötään talouden alalla. Pohjois-Korealle sallitaan oikeus siviiliydinvoimaan, jos se onnistuu palauttamaan kansainvälisen luottamuksensa. Osapuolet myöntyivät yhteisen lausunnon mukaan keskustelemaan kevytvesireaktorista "sopivana ajankohtana".

Pohjois-Korea luopuu kaikista ydinaseistaan ja nykyisistä ydinvoimaohjelmistaan. Etelä-Korea puolestaan vahvisti, ettei se aio ottaa ydinaseitaan maaperälleen vuonna 1992 annetun, Korean niemimaan ydinaseettomuutta koskevan julistuksen mukaisesti. Etelä-Korea vakuutti lisäksi, ettei sen alueella ole nytkään ydinaseita.

Neuvottelut käynnistyivät vuonna 2003

Sopuun Pohjois-Korean ydinohjelmakiistassa päästiin Pekingissä kuuden maan neuvotteluissa, joita on käyty vuodesta 2003 lähtien. Yhdysvallat ja Pohjois-Korea lupasivat kunnioittaa toistensa itsenäisyyttä ja ryhtyä normalisoimaan suhteitaan vaiheittain.

Japani ja Pohjois-Korea jatkavat suhteidensa normalisointia vuoden 2002 julistuksen pohjalta. Julistus annettiin, kun Japanin pääministeri Junichiro Koizumi vieraili Pohjois-Koreassa. Neuvotteluihin ovat Koreoiden, Yhdysvaltain ja Japanin lisäksi osallistuneet myös Kiina ja Venäjä.

Viides neuvottelukierros pidetään marraskuun alussa, kertoi neuvottelujen isäntämaan Kiinan neuvottelija Wu Dawei maansa televisiossa. Osapuolet sopivat myös aikeesta edistää kestävää rauhaa ja vakautta Koillis-Aasiassa erillisellä neuvottelufoorumilla.

Japani: Pohjois-Korean päätös edistää alueen vakautta

Japani uskoo, että Pohjois-Korean lupaus luopua kaikista ydinohjelmistaan antaa vahvat lähtökohdat Korean niemimaan riisumiselle ydinaseista.

Japanin ulkoministeri Nobutaka Machimura kiitteli päivällä Pohjois-Korean päätöstä ja sanoi myös Japanin olevan valmis tekemään kaiken voitavansa Koillis-Aasian rauhan ja vakauden edistämiseksi.

Tutkijan arvio: Ongelmaa lykättiin

Singaporessa sijaitsevan Itä-Aasian instituutin tutkija Lai Hongyi katsoo, että kysymys Pohjois-Korean siviiliydinvoimasta lykättiin tulevaisuuteen.

Hän sanoi olevansa yllättynyt, mutta myös varovaisen toiveikas sopimukseen pääsystä. Monista kysymyksistä päästiin yhteisymmärrykseen, kuten siitä, että Pohjois-Korea luopuu nykyisistä ydinohjelmistaan.

Pohjois-Korea puolestaan sai läpi monia tavoittelemiaan asioita, kuten energiayhteistyön.

(MTV3- STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 19.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.