Mainos

Pohjois-Korea luopuu ohjusohjelmastaan

Pohjois-Korea on vahvistanut Venäjälle, että se luopuu kansainvälisestä mannertenvälisten ohjusten ohjelmastaan, jos muut maat laukaisevat vuosittain kaksi tai kolme satelliittia Pohjois-Korean puolesta, kirjoitti Washington Post -lehti perjantaina lainaten moskovalaisia lähteitä.

Lehden mukaan lupaus ilmaistiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong II välisessä kirjeenvaihdossa Putinin heinäkuisen Pohjois-Korean -vierailun jälkeen. Tuolloin länsimaiden keskuudessa heräsi suuria kysymyksiä siitä, mitä Pohjois-Korean tarjous merkitsee.

Pohjois-Korean ohjuslaukaisut ovat yksi tärkeimmistä perusteluista Yhdysvaltain kansallisen ohjusjärjestelmän rakentamiselle. Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin on määrä päättää ohjusjärjestelmästä myöhemmin tänä vuonna tai hänen seuraajansa ensi vuoden puolella.

Mikäli Pohjois-Korean sotilaallinen uhka Yhdysvaltoja kohtaan pienenee tai jos uhkaa voi lieventää suhteellisen pienillä investoinneilla satelliittilaukaisuihin, sillä voi olla suuri vaikutus Yhdysvaltain puolustusjärjestelmistä päätettäessä. Putin esitti Pohjois-Korean tarjouksen maailman johtavien talousvaltojen johtajille G-8 -maiden kokouksessa Okinawassa heinäkuun lopulla.

Tuolloin länsimaat ihmettelivät, haluaako Pohjois-Korea tuoda rakettiteknologiaa maahan vai olisiko se tyytyväinen maan ulkopuolella tehtyihin laukaisuihin. Nyt näyttäisi siltä, että jälkimmäinen vaihtoehto tyydyttäisi Pohjois-Koreaa. Pohjois-Korea on luonnehtinut ehdottamiaan satelliitteja rauhanomaisiksi.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.