Mainos

Pohjois-Korea lopettamassa ohjuskokeet?

Pohjois-Korea on antanut ymmärtää, ettei se aio enää tehdä kokeita ballistisilla ohjuksilla, kertoivat amerikkalaisviranomaiset.

Pohjois-Korean-vierailunsa päättänyt Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright tähdensi ottaneensa tosissaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin lausunnon, jossa tämä lupasi pidättäytyä uusista kokeista. Albright tapasi Kim Jong Ilin toistamiseen Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Albrightin mukaan Kim Jong Il oli vihjannut ohjuskokeiden lopettamisesta maanantain iltaohjelmaan kuuluneen kuviomuodostelmaesityksen yhteydessä.

-Lokakuun 23. päivän joukkoesityksessä Taepodong-ohjuksen kuva ilmestyi ja hän (Kim Jong Il) kääntyi samassa puoleeni ja letkautti, että tämä oli ensimmäinen satelliittiohjuslaukaisu ja se olisi myös viimeinen, Albright selosti.

Pohjois-Korea huolestutti maailmaa elokuussa 1998 koelaukaisemalla Taepodong-ohjuksen Japanin yllä. Kysyttäessä ottiko Albright lausunnon tosissaan, hän vastasi: -Otan sen mitä hän sanoi yhtä tosissaan kuin otan tosissani hänen halunsa ratkaista erilaisia kysymyksiä, Albright sanoi. Hänen mukaansa neuvottelut ohjuskokeista jatkuvat asiantuntijatasolla ensi viikolla. Myös korkea amerikkalaisviranomainen vahvisti, että tänään käydyt neuvottelut olivat osoittaneet Kimin todella tarkoittaneen kokeiden lopettamista.

Pohjois-Korea ilmoitti jo aiemmin tänä vuonna keskeyttävänsä ohjuskokeet niin pitkäksi aikaa, kun neuvottelut Yhdysvaltain kanssa asiasta jatkuvat. Ohjuskokeet ovat keskeytyksissä, mutta Pohjois-Korea valmistaa yhä ohjuksia ja niihin liittyvää teknologiaa vientiä varten. Kim on ehdottanut, että Pohjois-Korea voisi luopua ohjusohjelmastaan, jos se saisi ulkomaista apua satelliittiteollisuudelleen.

Albrightin mukaan hän ja Kim Jong Il kävivät myös keskusteluja lukuisista eri aiheista, esimerkiksi terrorismista ja ihmisoikeuksista. Albright on ensimmäinen Pohjois-Koreassa vieraillut Yhdysvaltain hallituksen edustaja. Albright jatkoi tänään Etelä-Koreaan, jossa hänen on määrä tavata maan korkeinta johtoa. Samaan aikaan järjestetään jokavuotiset Etelä-Korean ja Yhdysvaltain yhteiset sotaharjoitukset.

Tapaaminen marraskuulle


Yhdysvaltain Valkoisen talon mukaan presidentti Bill Clinton päättää Pohjois-Korean-vierailustaan vasta sen jälkeen, kun ulkoministeri Albright on selittänyt hänelle oman matkansa tuloksia. Nimettömänä pysytellyt japanilainen lähde kertoi uutistoimisto Kyodon mukaan tiistaina, että Clinton saattaisi matkustaa Pohjois-Koreaan 11. marraskuuta.

Mahdollisessa tapaamisessa Pohjois-Korean johtajan kanssa Clinton aikoo ehdottaa Pohjois-Korealle 300 miljoonan dollarin suuruista taloudellista apua vuosittain, jos maa luopuu ohjusohjelmastaan, Japanin liberaalidemokraattisen hallituspuolueen korkea virkailija kertoi uutistoimistolle.

(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.