Mainos

Pohjois-Korea laukaissut seitsemännen ohjuksen

Pohjois-Korea on laukaissut seitsemännen ohjuksen. Viime yönä maa teki ainakin kuusi ohjuskoetta. Yksi ohjuksista oli mannertenvälinen. Kokeet on tuomittu maailmalla jyrkästi, ja YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään hätäkokoukseen asian johdosta.

Pohjois-Korean ulkoministeriö vahvisti, että Pohjois-Korea on laukaissut seitsemännen ohjuksen. Asiasta kertoi aikaisemmin Japanin pääministeri Koizumi sekä japanilainen uutistoimisto. Koizumi sanoo, että ei ole varmaa, onko Pohjois-Korea laukaissut kymmenen ohjusta, kuten Venäjän armeija on reportoinut. Viime yönä maa teki ainakin kuusi ohjuskoetta.

Ainakin yksi laukaistuista oli pitkän kantaman Taepodong 2 -ohjus, jonka kantama yltää aina Yhdysvaltoihin asti. Taepodong-ohjus kuitenkin tuhoutui 40 sekunnin lennon jälkeen, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja. Viimeisin ohjus oli Pohjois-Korean puolustusministeriön mukaan keskikantoinen. Seitsemäs ohjus laskeutui mereen Korean niemimaan itäpuolella.

Japanin hallituksen lähteen mukaan kaksi ensimmäistä ohjusta laukaistiin puolen tunnin välein ja ne laskeutuivat Japaninmereen noin 500-600 kilometrin päähän Japanin pääsaaren Hokkaidon länsirannikosta.

Sekä Yhdysvallat että Japani ovat aiemmin varoittaneet Pohjois-Koreaa testaamasta mannertenvälistä ohjusta. Aiemmin tällä viikolla Pohjois-Korea uhkasi Yhdysvaltoja ydiniskulla, jos USA hyökkää maahan.

Pääministeri Koizumin mukaan Japanin ja Pohjois-Korean on jatkettava keskusteluja samalla kun painostusta lisätään laukaistujen ohjusten vuoksi.

Naton mukaan pitkän etäisyyden ohjukset aiheuttavat suuren uhkan alueelle.

Japani ensimmäisenä vastatoimiin

Japani on ensimmäisenä maana ryhtynyt Pohjois-Korean vastaisiin toimiin vastalauseena maan tekemille ohjuskokeille.

Japanin hallitus on ilmoittanut kieltävänsä Pohjois-Korean diplomaattien saapumisen maahan. Myöskään pohjoiskorealaiset lentokoneet taikka alukset eivät ole tervetulleita Japaniin.

Myös Etelä-Korea harkitsee toimia Pohjois-Koreaa vastaan. Ulkoministeri Ban Ki Moon arvioi, että ohjuskokeet johtavat Pohjois-Korean entistä täydellisempään kansainväliseen eristämiseen.

Varhain aamulla tehdyt kokeet ovat kirvoittaneet vastalauseita eri puolilta maailmaa. Valkoinen talo varoittaa Pohjois-Koreaa toistamasta provosoivia toimiaan ja huomauttaa, että Yhdysvallat on valmis tekemään kaikkensa puolustaakseen itseään ja liittolaisiaan.

Myös Venäjä pahoittelee kokeita, jotka ulkoministeriön edustajan mukaan nakertavat kansainvälisiä ponnisteluja jännityksen lieventämiseksi Korean niemimaalla. Iso-Britannia on niin ikään tuominnut ohjuskokeet.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu vielä tänään käsittelemään asiaa Japanin pyynnöstä.

Kiina on myös huolestunut ohjuskokeista.

Pohjois-Korea: Sotilasmahtimme on voittamaton

Pohjois-Korean viralliset viestimet ovat pysytelleet hiljaa maan ohjustestistä. Sen sijaan hallitsevan kommunistipuolueen lehti on ylistänyt maan sotilasmahtia voittamattomaksi.

- Jatkamme vallankumoustamme omalla tavallamme, oman vakaumuksemme mukaisesti tässä vaikeassa ja ristiriitaisessa tilanteessa, koska meillä on voittamaton ja vallankumouksellinen sotilaallinen voima jopa Yhdysvaltojen varalle, kirjoittaa lehti eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA puolestaan kertoo, miten maan johtaja Kim Jong Il oli henkilökohtaisesti käynyt opastamassa pääkaupungissa toimivan Taesongin kumitehtaan työntekijöitä.

Pohjois-Korean viralliset viestimet raportoivat usein suuristakin uutistapahtumista vasta monien päivien päästä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.