Pohjois-Korea haluaa Etelä-Korean neuvottelupöytään

Pohjois-Korea on ehdottanut Etelä-Korealle korkean tason neuvotteluja, kertoi Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA tänään.

Etelä-Korea otti tarjouksen vastaan varovaisen tyytyväisenä, mutta eräs Etelä-Korean presidentin kanslian virkamies huomautti sen sisältävän Pohjois-Korean vanhat tutut vaatimukset. Pohjois-Korea vaatii edelleenkin mm., että Etelä-Korean on lopetettava yhteiset sotaharjoitukset Yhdysvaltain kanssa, ja tämän takia neuvottelujen käynnistyminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Pohjois-Korea esitti tarjouksensa Etelä-Korean presidentille Kim Dae Jungille ja 150 muulle tärkeälle poliittiselle ja liike-elämän henkilölle osoitetussa kirjeessä, jonka Punainen Risti luovutti eteläkorealaisille maiden rajalla Panmunjomissa. Koreoiden yhdistämisasioista vastaavan Etelä-Korean ministeriön edustaja piti merkittävänä sitä, että kirje oli osoitettu nimenomaan presidentille. Tähän asti Pohjois-Korea on ehdottanut neuvotteluja poliittisten puolueiden kesken. Edustaja lupasi Etelä-Korean tutkivan kirjettä vakavissaan. Eräs virkamies presidentti Kimin kansliasta Soulissa sanoi kuitenkin, ettei ehdotuksessa ole paljonkaan uutta, joskin "muotoilu on hiukan erilainen".

Pohjois-Korea ehdotti, että "Etelä- ja Pohjois-Korean välillä aloitettaisiin korkean tason neuvottelut vuoden toisella puoliskolla", uutistoimisto KCNA sanoi. Koreoiden välillä ei ole ollut hallitustason neuvotteluja vuoden 1994 jälkeen. Pohjois-Korean johto on nyt tiettävästi valmis keskustelemaan pohjois- ja eteläkorealaisten tapaamisten järjestämisestä. Toisaalta eteläkorealaisten virkamiesten mukaan kyseessä voi olla pelkkä propagandatemppu. Pohjois-Korea ei ole luopunut vanhoista vaatimuksissaan, että Etelä-Korean on lopetettava yhteiset sotaharjoitukset Yhdysvaltain kanssa, sen on kumottava lakinsa kansallisesta turvallisuudesta ja lopetettava yhteistyö Pohjois-Koreaan vihamielisesti suhtautuvien kolmansien osapuolten kanssa. KNCA:n mukaan kirje hyväksyttiin Pohjois-Korean hallituksen, poliittisten puolueiden ja järjestöjen yhteisessä kokouksessa.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat