Pohjois-Korea etääntyy liittolaisista

YK:n turvallisuusneuvosto etsii edelleen sopua Pohjois-Korean ydinkokeeseen liittyvistä vastatoimista. Ydinkokeesta suivaantunut Kiina saattaa hyväksyä pakotteet. Venäjän mielestä YK:n ei pidä hyväksyä voimatoimia Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Korean ilmoitus ydinkokeesta on kiristänyt maan välejä sen lähimpään liittolaiseen, Kiinaan. Kiina on ilmoittanut alustavasti hyväksyvänsä pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan ja luvannut patistaa naapurimaataan takaisin neuvottelupöytään.

Pohjois-Korea ilmoitti eilen tehneensä maanalaisen koeräjäytyksen. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi ydinkokeen ja valmistautuu nyt määräämään maata vastaan uusia pakotteita - jos niitä aiemmin vastustaneet Kiina ja Venäjä suostuvat Yhdysvaltain ehdotukseen.

Pohjois-Korean YK-edustaja Pak Kil Yon ihmetteli tänään New Yorkissa, miksi muu maailma onnittelemisen sijaan moittii Pohjois-Koreaa onnistuneesta ydinkokeesta. Pakin mukaan Pohjois-Korean ydinaseesta on suurta hyötyä koko maailmalle, sillä tähän asti ydinpelote on jakautunut epäoikeudenmukaisesti vain suurille maille.

Pakotteita valmistellaan

Yhdysvallat on esittänyt turvallisuusneuvostolle 13 kohdan päätöslauselmaehdotuksen, joka kieltäisi muun muassa aseiden ja ylellisyystavaroiden viennin Pohjois-Koreaan ja jäädyttäisi joukkotuhoaseisiin yhteydessä olevat varat. Neuvoston pysyvien jäsenmaiden odotetaan kokoontuvan vielä illalla keskustelemaan aiheesta.

Ydinkoe on myös herättänyt pelkoja asevarustelun kiihtymisestä Itä-Aasiassa. Tänään keskusteluun puuttui Japani, maailman ainoa maa, joka on joutunut ydinasehyökkäyksen kohteeksi.

-Japani ei missään nimessä voisi ikinä havitella ydinaseita, pääministeri Shinzo Abe vakuutti. Japani tukee kovia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Venäjä: Ei voimatoimia P-Koreaa vastaan

Venäjän mielestä YK:n ei pidä hyväksyä voimatoimia Pohjois-Koreaa vastaan. Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov sanoo Pohjois-Korean eilen tekemää ydinkoetta valtaisaksi iskuksi ydinsulkusopimusta vastaan, mutta voimatoimia YK:n turvallisuusneuvoston tulevaan päätöslauselmaan ei hänen mukaansa pidä sisällyttää.

-Tämä on meille hyvin tärkeää -- kuvitelkaa jos Pohjois-Korean alueella olisi sotilaallisia toimia -- Pohjois-Korealla on yhteinen raja kolmen maan kanssa, ja yksi niistä on Venäjä, Ivanov sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Bluffaako Pohjois-Korea?

Tänään ei ole löydetty yhteisymmärrystä siitä, oliko Pohjois-Korean ilmoitus ydinkokeesta totta vai bluffia. Naapurimaat analysoivat nyt seismologisia tietoja ja ilmakehän kaasuja toivoen niiden paljastavan jotain maanalaisen räjähdyksen laadusta.

Seismologiset mittausasemat ympäri maailman kirjasivat eilen Pohjois-Korean pohjoisosassa tapahtuneen heikon maanjäristyksen. Aika täsmäsi Pohjois-Korean ydinkoeilmoituksen kanssa, mutta kaikki eivät olleet vakuuttuneita siitä, että järistyksen olisi aiheuttanut nimenomaan ydinräjähdys.

-Jos joku hankkisi tuhat tonnia TNT:tä ja räjäyttäisi sen, syntynyt räjähdys muistuttaisi ydinräjähdystä, hongkongilainen seismologi Chan Lung-sang totesi.

Kiina on ilmoittanut uskovansa, että Pohjois-Korean tanteretta tärisytti eilen juuri ydinräjähdys. Myös Etelä-Korea otti ilmoituksen vakavissaan. Yhdysvallat puolestaan on ollut epäileväinen.

Washington Post -lehti kirjoittaa, että Pohjois-Korea oli etukäteen kertonut Kiinalle aikovansa räjäyttää neljän kilotonnin ydinlatauksen. Havaittu räjähdys vastasi kuitenkin vain yhtä kilotonnia, mikä viittaa lehden mukaan räjäytyksen osittaiseen epäonnistumiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

(10.10.2006)

(9.10.2006)

(9.10.2006)

Lue myös:

    Uusimmat