Mainos

Pohjois-Korea antoi viimein selvityksen ydinohjelmistaan

Pohjois-Korea luovutti vihdoin tänään selvityksen ydinohjelmistaan Kiinalle. Puoli vuotta myöhästyneen 60-sivuisen selonteon pitäisi paljastaa yksityiskohtia Pohjois-Korean ydinohjelmista, maan hallussa olevasta ydinmateriaalista sekä ydinlaitoksista. Se ei todennäköisesti sisällä tietoja ydinaseista.

Ilmoitus on osa laajempaa sopimusta, jonka mukaan Pohjois-Korea saa polttoaineapua. Myös diplomaattisia pakotteita aiotaan vähentää, jos Pohjois-Korea vuorostaan purkaa ydinlaitoksiaan. Selvitys piti alun perin antaa jo viime vuoden loppuun mennessä.

Pohjois-Korean ydinkiistaa on selvitelty vuodesta 2003 lähtien niin sanotuissa kuudenvälisissä neuvotteluissa, joihin ovat Koreoiden lisäksi osallistuneet Kiina, Venäjä, Yhdysvallat ja Japani.

Selvitys sai myönteisen vastaanoton

Yhdysvalloissa tieto selvityksen luovuttamisesta otettiin vastaan varovaisen tyytyväisenä. Valkoisen talon mukaan se oli tärkeä askel Pohjois-Korean ydinohjelmasta käytävissä neuvotteluissa.

Presidentti George W. Bushin mukaan Yhdysvallat ryhtyy nyt toimiin Pohjois-Korean poistamiseksi terrorismia tukevien valtioiden listalta. Prosessi kestää 45 päivää, minä aikana Yhdysvallat vahtii tarkkaan, noudattaako Pohjois-Korea lupauksiaan.

- Ryhdymme jatkotoimiin, jos he eivät paljasta hallussaan olevan plutoniumin määrää, lopeta rikastamistoimintaa ja jatka ponnisteluja ydinaseista luopumiseksi, Bush sanoi.

Yhdysvallat aikoo myös höllentää Pohjois-Korean vastaista taloussaartoa ja muita pakotteita. Ulkoministeri Condoleezza Rice arveli, että Yhdysvalloilla on keinot selvittää, pitävätkö Pohjois-Korean ilmoittamat tiedot plutoniumin määrästä paikkansa.

- Odotamme vielä lupaa päästä tarkastamaan (Yongbyonin ydinvoimalan) reaktorin ydin ja ydinjäteallas, Rice sanoi G8-maiden kokouksen yhteydessä Japanissa.

Viime vuonna alas ajettu Yongbyonin ydinvoimala on huomion keskipisteessä huomenna, sillä Pohjois-Korea lupasi symbolisena eleenä räjäyttää voimalan jäähdytystornin tv-kameroiden edessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.