Mainos

Pohjois-Korea älähti etelälle neuvottelujen katkettua

Pohjois-Korea on katkera Koreoiden neuvotteluiden ennenaikaisesta päättymisestä. Maan virallisen lausunnon mukaan etelä on pettänyt "pohjoisen veljensä" läntisten liittolaistensa hyväksi.

Pohjois-Korea syyttää eteläistä naapuriaan maiden välisten korkean tason neuvottelujen katkeamisesta ennenaikaisesti.

- Etelä-Korea joutuu maksamaan korealaisten edessä siitä, että se johti neuvottelut romahduspisteeseen ja aiheutti katastrofaalisen tilanteen Koreoiden suhteissa, Pohjois-Korean valtuuskunta totesi lausunnossaan.

Pohjoisen neuvottelijat matkustivat pois Etelä-Koreasta päivää aiottua aiemmin.

Etelä-Korea vaati eilen Pusanin neuvottelujen alkajaisiksi jyrkin sanoin pohjoista pidättäytymään enemmistä ohjuskokeista. Se edellytti Pohjois-Korean myös palaavan maan kiisteltyä ydinohjelmaa koskeviin kuusikantaneuvotteluihin, joista se vetäytyi vastalauseena Yhdysvaltain talouspakotteille. Pohjois-Korean mielestä etelä petti "pohjoisen veljensä" läntisten liittolaistensa hyväksi.

Pohjois-Korean vastainen kansainvälinen arvostelu yltyi sen tehtyä ohjuskokeita viime viikolla. YK:n turvallisuusneuvosto lykkäsi kannanottoaan tilanteeseen odottaessaan Pohjois-Korean lähimmän liittolaisen Kiinan välitysyritysten tuloksia.

Yhdysvaltain Pohjois-Korean erityislähettiläs Christopher Hill sanoi Pekingissä, että Kiina ei ole saanut Pjongjangin-neuvotteluissaan aikaan läpimurtoa. Hill syytti Pohjois-Koreaa haluttomuudesta ottaa kantaa tilanteeseen ja ennusti YK:n lähettävän Pohjois-Korealle "vahvan viestin" ohjuskokeiden tuomittavuudesta. Turvallisuusneuvosto joutuu ottamaan kantaa kahteen päätöslauselmaluonnokseen, joista Japanin laatimassa luonnoksessa Pohjois-Korealle esitetään pakotteita.

Eilen Kiina ja Venäjä esittelivät oman ehdotuksensa, jota monella taholla on pidetty vesitettynä. Hill uskoo, että Kiina ja Venäjä ovat tuskastumassa Pjongjangin ulkopolitiikkaan.

- Pohjoiskorealaiset ottavat Kiinan apua vastaan paljon mieluummin kuin Kiinan neuvoja, hän sanoi.

Ohjuskokeen jälkeen ohjuksen kappaleita putosi naapurimaiden rajoista lähimmäs Venäjää, hän lisäsi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.