Mainos

Pohjois-Karjalan myrskypuut myytiin ennätysajassa

Pohjois-Karjalassa puolitoista viikkoa sitten riehuneen myrskyn tuhojen raivaus on edennyt salamavauhtia. Valtaosa myrskyn kaatamista puista on myyty, ja merkittävä osa jo korjattu.

Viimeisten tietojen mukaan myrskytuulen nopeus oli Pohjois-Karjalassa elokuun 20. päivänä jopa 70 metriä sekunnissa. Puuta kaatui hetkessä arviolta 100 000 kuutiota eli noin 2 500 rekkakuormallista. Mutta ripeästi on sujunut tuhojen korjuukin. Markkinat imevät nyt kaiken mahdollisen raakapuun.

- Kyllä se varmasti kertoo siitä, että kysyntää on ja toisaalta kyllä täytyy antaa kiitokset ostajille siitä, että tähän hommaan on ripeästi ryhdytty. Eli nyt puolitoista viikkoa myrskyn jälkeen täällä on jo huomattava määrä puuta korjattu, toiminnanjohtaja Matti Saramäki Pohjois-Karjalan metsänomistajien liitosta kertoo.

Myrskypuista on käyty kovaa kilpailua metsäyhtiöiden kesken. Ilkka Lukkarinen menetti trombissa yli 20 hehtaaria. Taloudellinen vahinko on merkittävä, vaikka puille löytyi ostaja nopeasti.

- Kymmenen hehtaaria on 50-vuotiasta männikköä missä tulee se kasvutappio mitä ei korvaa mikään. Lopullinen vahinko tietysti tiedetään sitten, kun puut korjattu, Ilkka Lukkarinen Kontiolahdelta kertoo..

Valtakunnallisesti raakapuukauppa on ollut hyvin rauhallista. Paikoin ostomäärät ovat viidenneksen normaalivuotta jäljessä. Voimakas kysyntä on nostanut kuitenkin vain kuusitukin kantohintaa.

Suurin syy kaupankäynnin verkkaisuuteen onkin ennätysalhaalle painunut kuitupuun hinta. Nyt odotellaan kumman osapuolen hermot markkinoilla ensiksi pettävät.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.