Mainos

Pohjois-Irlantiin ruvetaan rakentamaan rauhaa

Pohjois-Irlannin rauhanprosessi on ottanut suuren askeleen eteenpäin, kun kaikki osapuolet pääsivät eilen sopuun varsinaisten rauhanneuvottelujen aloittamisesta. Pohjois-Irlannissa aseita on käytetty politiikan tekoon jo pitkään, ja poliittisen ratkaisun löytäminen vaatiikin lujaa tahtoa, sanoo sopimukseen liittyvää aseidenriisuntaa valvova suomalaiskenraali Tauno Nieminen.

Pohjois-Irlannin pysymistä Britannian yhteydessä vaalivat unionistit ja Lontoosta irtautumista vaativat nationalistit istuvat nyt saman pöydän ääreen 75 vuoden katkeran vihanpidon jälkeen. Neuvottelut alueen tulevasta asemasta alkavat maanantaina.

Samanaikaisesti neuvottelujen kanssa käynnistyy osapuolien aseidenriisunta. Tilannetta voivat mutkistaa myös mahdolliset uudet aseelliset ryhmät. Britannian pääministeri Tony Blair onkin päättänyt takoa nyt kun rauta on kuumaa. Blair vakuutti, että sopimus Pohjois-Irlannista on valmis ensi toukokuussa.

Jos neuvottelut epäonnistuvat, kenraali Nieminen ei sulje pois paluuta luotien sanelemaan politiikkaan. Nieminen kuitenkin sanoo, että ainakin Pohjois-Irlannin kansa tuntuu olevan valmis rauhaan.
(MTV3/Janne Hopsu)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.