Pohjois-Irlannin yhteishallinto käynnistyy toukokuussa

Britannian ja Irlannin johtajat ovat tyytyväisiä Pohjois-Irlannissa syntyneeseen sopuun yhteishallinnosta.

Pohjois-Irlannin pääpuolueet ovat päättäneet tänään aloittaa maakunnan hallinnoimisen yhteistoimin 8. toukokuuta.

Protestanttisen DUP-puolueen johtaja Ian Paisley ja katolilaisten Sinn Feinin johtaja Gerry Adams pääsivät sopuun yhteisen hallituksen muodostamisesta historiallisissa neuvotteluissaan Belfastissa. Vanhat arkkiviholliset neuvottelivat maanantaina ensi kertaa kasvotusten.

Paisley noussee Pohjois-Irlannin aluehallituksen johtajaksi. Sinn Feinin pääneuvottelijasta ja entisestä IRA-taistelijasta Martin McGuinnessista tullee hallituksen kakkosmies.

80-vuotias Paisley on konservatiivinen kirkonmies, joka pitkään kieltäytyi neuvottelemasta terroristeina pitämiensä Sinn Fein -puolueen edustajien kanssa. Tänään Paisley ja Gerry Adams istuivat vierekkäin tiedotustilaisuudessaan, mutta julkista kädenpuristusta ei vieläkään nähty.

Ilman nyt saavutettua sopua 1,6 miljoonan asukkaan Pohjois-Irlannin maakunta olisi menettänyt mahdollisuutensa itsehallintoon, sillä Britannian ja Irlannin asettama takaraja umpeutui tänään. Ilman viime hetken sopua maakunnan hallinto olisi siirtynyt Lontooseen pysyvästi.

Blair ja Ahern riemuissaan

Britannian ja Irlannin johtajat olivat tyytyväisiä Pohjois-Irlannissa syntyneeseen sopuun yhteishallinnosta. Pääministeri Tony Blair sanoi, että kymmenen viime vuoden aikana tehty työ on ollut valmistautumista tähän hetkeen.

Irlannin pääministeri Bertie Ahern puolestaan katsoi, että sovintoratkaisu saattaa muuttaa koko saaren tulevaisuuden. Myös Adamsin mielestä saavutettu sopu merkitsee uuden aikakauden alkua Irlannin saarella. Katolilaisten tavoitteena on ollut yhdistää Pohjois-Irlanti Irlannin tasavaltaan.

Paisleyn mukaan yksityiskohtaisemmat valmistelut hallituksen luomiseksi alkavat lähipäivinä.

- Pitkän ja vaikean aikakauden jälkeen uskon, että Pohjois-Irlannilla on edessään mahtavat mahdollisuudet, Paisley arvioi.

- Me emme saa antaa menneisyyden kauhujen ja tragedioiden estää sitä, että luomme paremman ja vakaamman tulevaisuuden lapsillemme, Paisley muotoili.

Katolilaisten ja protestanttien yhteenotoissa Pohjois-Irlannin ehti 30 vuoden aikana kuolla noin 3600 henkeä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat