Mainos

Pohjois-Irlannin tulitauko alkoi

Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n tulitauko alkoi tänään keskipäivällä. Väkivallan loppumista toivovien irlantilaisten iloa varjostavat kuitenkin protestantteja edustavien puolueiden uhkaukset rauhanneuvotteluista vetäytymisestä.

Sekä Ulsterin unionistipuolue että sitä pienempi Demokraattinen unionistipuolue antoivat tänään ymmärtää, etteivät ne usko tulitauon pitävyyteen eivätkä hyväksy sitä, että IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein osallistuisi neuvotteluihin syyskuussa.

Britannia ja Irlanti ovat vaatineet, että IRA:n on lopetettava väkivaltaisuudet ennen kuin Sinn Fein voidaan ottaa mukaan Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluihin. Britannian pääministeri Tony Blair sanoi eilen, että IRA:n lupaaman tulitauon täytyy olla pitävä ja kestää ainakin kuusi viikkoa, ennen kuin Sinn Fein mukaantulo tulee kysymykseen.

Unionistit, jotka haluavat Pohjois-Irlannin pysyvän brittiläisenä, ovat raivossaan siitä, ettei IRA:ta nyt vaadita luovuttamaan ainoatakaan asetta. Unionistipuolueet pitävätkin tulitaukoa lähinnä IRA:n salajuonena, jonka avulla tasavaltalaisarmeijan poliittinen siipi saadaan neuvotteluihin mukaan.

Aseet vaikenevat, johtajat eivät

Ulsterin unionistipuolueen UUP:n edustajan Ken Maginnisin mukaan puolue on raivoissaan siitä, että Britannia ja Irlanti ovat valmiita luopumaan aseiden luovuttamisvaatimuksista. Demokraattisen unionistipuolueen varapuheenjohtaja Peter Robinson sanoi BBC:n haastattelussa, ettei hänen puolueensa neuvottele "sellaisten osapuolten kanssa, jotka turvautuvat väkivaltaan".

Molempien puolueiden edustajat viittasivat myös Dublin Sunday Tribune -lehden julkaisemaan juttuun, jonka mukaan IRA olisi kehottanut johtajiaan varautumaan vain neljän kuukauden tulitaukoon. Tämän jälkeen järjestö palaisi vanhojen keinojen käyttämiseen.

Sinn Feinin mielestä unionistit ovat jähmettyneet vanhoihin kuvioihin.
-Unionistit eivät halua tulla neuvotteluihin, koska he eivät halua minkään muuttuvan Pohjois-Irlannissa, Sinn Feinin pääneuvottelija Martin McGuinness sanoi.

UUP:n johtaja David Trimble tapaa Britannian pääministerin Tony Blairin huomenna. Blairin on tarkoitus yrittää saada unionistit luopumaan boikotointisuunnitelmista.

Tavallisia asukkaita tulitauon alkaminen ei saanut kiljumaan riemusta. Juhlaintoa hillitsivät paitsi unionistipuolueiden uhkailut myös vuosien kokemus vastaavanlaisten, toiveita rauhasta herättävien lupausten petollisuudesta.

Viimeksi IRA aloitti tulitaon elokuussa 1994. Karuun todellisuuteen palattiin kuitenkin jo helmikuussa 1996, kun IRA räjäytti pommin Lontoossa. Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksissa on 28 vuoden aikana kuollut 3 200 ihmistä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.