Mainos

Pohjois-Irlannin rauhansuunnitelma valmistui

Pohjois-Irlannin rauhansuunnitelmaa koskevat ehdotukset ovat valmistuneet. Blair ja Irlannin pääministeri Bertie Ahern neuvottelivat tänään Pohjois-Irlannin rauhanprosessin pelastamisesta yli kaksi tuntia kestäneessä tapaamisessaan Koillis-Englannissa sijaitsevassa Sedgefieldissä.

Neuvottelut koskivat Pohjois-Irlannin yhteishallitusta, poliisilaitoksen uudistamista sekä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n aseistariisumista. Ehdotusten sisältöön liittyvät yksityiskohdat paljastetaan vasta ensi viikolla tapahtuvan esittelyn yhteydessä. Ehdotusten julkistamisen oli alun perin määrä tapahtua tänään, mutta sitä viivästettiin, koska yksityiskohtia haluttiin vielä hioa.

Pääministerit kehottivat katolilaisia ja protestanttisia puolueita miettimään ehdotuksia huolellisesti ja "toivon mukaan hyväksymään ne".

-Ei ole mahdollista antaa kaikkea kaikille, kun asioista ollaan erimielisiä. Teimme parhaamme, Ahern sanoi.

Blairin mukaan ehdotuksista ei enää neuvotella.

-Hallituksemme ovat täysin vakuuttuneita siitä, että meillä on kansalaistemme kannalta oikea ehdotuspaketti. Me uskomme ehdotusten olevan oikeudenmukaisia ja järkeviä, Blair kertoi.

- Ehdotukset sisältävät kaikkien kannalta vaikeita asioita, mutta ne ovat paras tapa päästä eroon nykyisestä umpikujasta, joka estää pitkänperjantain sopimuksen toteuttamisen, Blair sanoi viitaten vuoden 1998 pääsiäisenä saavutettuun sopimukseen.

Hallinto vaarassa


Britannian ja Irlannin hallitusten tulee vahvistaa Pohjois-Irlantia koskevat ehdotukset ensi kuun 12. päivään mennessä, jos maakunnan hallinto halutaan säilyttää entisellään.

Pohjois-Irlannin rauhanprosessi joutui vaakalaudalle heinäkuun alussa, kun protestanttijohtaja David Trimble erosi yhteishallituksesta vastalauseeksi sille, ettei Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA aloittanut aseistariisuntaa sopimuksen mukaisesti. Jos Trimblen paikkaa ei täytetä määräaikaan mennessä, koko hallinto romahtaa.

Protestantit haluavat säilyttää brittien hallinnon Pohjois-Irlannissa, ja väittävät suostuneensa IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin vaatimuksiin, vaikkei IRA ole aloittanut aseistariisuntaa. Sinn Fein tähtää Irlannin yhdistymiseen. Sen mukaan aseistariisuminen voi tapahtua vain osana laajempaa sopimusta, johon kuuluvat myös poliisivoimien uudistukset ja Pohjois-Irlannissa olevien Britannian sotilaiden määrän vähentäminen.

Kilpailevien ryhmien kannattajat ottivat yhteen viime yönä Belfastissa. Kolme poliisia loukkaantui levottomuuksien aikana.

(MTV3-STT-AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.