Pohjois-Irlannin rauhansopimusehdotus vaikeuksissa

Pohjois-Irlannin protestanttien suurin puolue ilmoitti tänään hylkäävänsä alustavan esityksen maakunnan rauhansopimukseksi. Ulsterin unionistipuolue (UUP) kertoi ilmoittaneensa kannastaan Britannian pääministerille Tony Blairille. -Tämä ehdotus ei ole sellainen, jota UUP voisi suositella Pohjois-Irlannin väestön enemmistön hyväksyttäväksi, puolue sanoi lausunnossaan.

Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja johtava Yhdysvaltain entinen senaattori George Mitchell jätti aikaisin tänään ehdotuksensa alustavaksi rauhansopimukseksi osapuolten käsiteltäväksi. Vielä julkistamaton 65-sivuinen sopimusehdotus annettiin osapuolten tarkasteltavaksi torstaihin saakka, jolloin lopullisen sopimuksen on määrä olla valmiina. Mitchellin mukaan asiakirja on paremminkin yhdistelmä eri osapuolien näkökannoista kuin tiukka sopimusteksti. Mitchell sanoi uskovansa sovun syntymiseen torstaihin mennessä, mutta muistutti samalla, että osapuolilla on vielä koko joukko erimielisyyden aiheita soviteltavana.
-Tämä on yksi Pohjois-Irlannin historian kriittisimpiä hetkiä. Seuraavat päivät ovat ratkaisevia meille kaikille, sanoi neuvotteluihin osallistuvan protestanttisen UDP-puolueen johtaja Gary McMichael.

Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluihin osallistuu Irlannin ja Britannian hallitusten lisäksi kahdeksan Pohjois-Irlannin katolisten ja protestanttien järjestöä. Neuvotteluissa välittävään Mitchellin kolmen hengen ryhmään kuuluu myös Suomen Harri Holkeri. Sopimukseen tähtääviä neuvotteluja on käyty jo 21 kuukautta. Mikäli historiallisesta sopimuksesta päästään yhteisymmärrykseen, siitä on odotettavissa kansanäänestys niin Pohjois-Irlannissa kuin Irlannissakin, mahdollisesti toukokuun loppupuolella. Sopimuksesta toivotaan loppua väkivallalle, joka on vaatinut yli 3200 kuolonuhria kolmen vuosikymmenen aikana.

Uusia hallintoelimiä

Rauhansopimusehdotuksen yksityiskohtia ei annettu tänään julkisuuteen. Mitchell varoitti neuvotteluosapuolia siitä, että monien ihmisten henki saattaa olla vaarassa, jos asiakirjasta vuodetaan tietoja julkisuuteen ennen yksimielisyyden löytymistä. Yleisesti kuitenkin arvellaan, että ehdotus sisältää Pohjois-Irlannin oman lainsäädäntöelimen perustamisen. Sen lisäksi perustettaisiin uusi Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin yhteinen elin, mahdollisesti ministerineuvosto, joka vastaisi mm. turismiin ja maatalouteen liittyvistä asioista. Myös poliisitoimesta, terrorismista tuomituista vangeista ja oikeuskysymyksistä lienee sopimusehdotuksessa omat lukunsa.

Avainkysymyksiin liittyvät myös suurimmat ongelmat. Brittihallintoa kannattavat Pohjois-Irlannin protestantit eli lojalistit vastustavat Irlannin tasavallan puuttumista maakunnan hallintoon, Irlannin yhdistymisestä haaveileville katolisille eli tasavaltalaisille se taas on erittäin tärkeää. Katoliset puolestaan pelkäävät, että maakunnan protestanttinen enemmistö hallitsee jatkossa liiaksi Pohjois-Irlannin parlamentin päätöksentekoa.


Lue myös:

    Uusimmat