Mainos

Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelut jatkuvat

Historialliset rauhanneuvottelut Pohjois-Irlannin tulevaisuudesta aloitettiin tänään Belfastissa ilman alueen protestanttiedustajia. Pohjois-Irlannin suurin protestanttipuolue Ulsterin unionistipuolue ei osallistunut neuvottelujen avajaisistuntoon, mutta ilmoitti osallistuvansa myöhemmin varsinaisiin neuvotteluihin.

Puolueen osallistuminen neuvotteluihin oli epävarmaa sen jälkeen kun Britannian hallitus elokuun lopulla kutsui neuvotteluihin myös Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin edustajat. Pohjois-Irlannin pysymistä Britannian yhteydessä kannattavat protestantit ovat kaiken aikaa vastustaneet Sinn Feinin mukaantuloa neuvotteluihin.

Ulsterin unionistipuolue neuvotteli kahden muun protestanttipuolueen kanssa osallistumisestaan neuvotteluihin samaan aikaan kun rauhanneuvottelujen virallinen avajaisistunto pidettiin Stormontin linnassa Belfastissa. Avajaisistunnossa puhetta johti yhdysvaltalainen entinen senaattori George Mitchell.

Pohjois-Irlannin katolilaisia edustava Sinn Fein kelpuutettiin mukaan neuvotteluihin sen jälkeen kun IRA heinäkuussa lupasi noudattaa aiemmin julistamaansa aselepoa. Sinn Feinin puheenjohtaja Gerry Adams sanoi tänään toivovansa, että myös protestantit tulisivat pikaisesti mukaan neuvottelupöytään.
-Jos unionistit eivät ole täällä tänään, he tulevat mukaan huomenna tai ylihuomenna, hän sanoi.

Pohjois-Irlannin 1,5-miljoonaisesta väestöstä noin 60 prosenttia on protestantteja ja 40 prosenttia katolilaisia. Sekä Britannia että Irlanti katsovat, ettei Britanniaan kuuluvan maakunnan nykyistä asemaa muuteta vastoin väestön enemmistön tahtoa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.