Mainos

Pohjois-Irlannin rauhanhanketta yritetään pelastaa

Britannian ja Irlannin pääministerit Tony Blair ja Bertie Ahern ovat aloittaneet neuvottelut Pohjois-Irlannin rauhanhankkeen pelastamiseksi. Hanke ajautui eilen yhä tiukemmin karille IRA:n ilmoitettua vetäytyvänsä yhteistyöstä aseidenluovutuskomission kanssa.

Neuvottelut käytiin Blairin Downing Streetin virka-asunnossa Lontoossa. Tehtävä näytti kuitenkin jo etukäteen lähes mahdottomalta. Neuvotteluilla pyrittiinkin lähinnä kartoittamaan osapuolten eli IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin sekä protestanttien pääpuolueen, Ulsterin unionistipuolueen, ja katolilaisen pääpuolueen, sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen, kannat.

IRA ilmoitti eilen, ettei se aio enää jatkaa yhteistyötä kansainvälisen aseidenluovutuskomission kanssa. Järjestö katkaisi yhteydet komissioon sen jälkeen kun Britannia oli jäädyttänyt Pohjois-Irlannin itsehallinnon. Britannian mukaan sillä ei ollut enää muuta mahdollisuuta, koska IRA ei ollut antanut tyydyttävää sitoumusta aseiden luovuttamisesta.

Blair ja Ahern ottivat Lontoossa ensiksi vastaan IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin puheenjohtajan Gerry Adamsin. Tämä sanoi tullessaan toimittajille kadulla, ettei neuvotteluissa voida edistyä ennen kuin hänen puolueensa saa takaisin molemmat paikkansa Pohjois-Irlannin hallituksessa. -Tarkoituksemme täällä on odottaa, kunnes Britannian hallitus palauttaa itsehallinnon, hän sanoi.

(STT-AP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.