Mainos

Pohjois-Irlannin rauhanhanke uudelleenarviointiin

Britannia aikoo ottaa repaleisen Pohjois-Irlannin rauhanprosessin uudelleenkäsittelyyn, sen jälkeen kun protestanttinen Ulsterin unionistipuolue hylkäsi lakiehdotuksen maakunnan hallintovallasta.

-Aiomme yhteistyössä Irlannin hallituksen kanssa ryhtyä arviomaan rauhanprosessia uudelleen. Uudelleenarviointi ei tule koskemaan rauhansopimusta itseään, vaan ainoastaan sen sovellutusta, sanoi Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Mo Mowlam. Mowlam kuvasi Ulsterin unionistien vetäytymistä "vakavaksi takaiskuksi".

-Olisi typerää olla myöntämättä, että kyseessä ei ole takaisku, mutta mielestäni olisi vielä typerämpää tehdä sellainen johtopäätös, että rauhanprosessi ei voisi jatkua, Mowlam jatkoi.

Mowlam varoitti samalla sekä protestanttisia että katolisia ääriaineksia, jotta nämä eivät yrittäisi käyttää tulevia kuukausia hyväkseen romuttaakseen rauhanprosessin. Samalla Mowlam perui ne uuden hallituksen ministerinimitykset, jotka tänään oli ehditty julkistaa.

Blair vetosi jälleen

Britannian pääministeri Tony Blair vaati torstaina kaikkia osapuolia mukaan vahvistamaan Pohjois-Irlannin rauhaa. Blair sanoi myös, että hän on valmis auttamaan kaikin mahdollisin tavoin.

-Rauhanprosessi tulee jatkumaan, mutta sitä ei vielä voida panna täytäntöön. Tulen jatkamaan ponnistelujani rauhan hyväksi, mutta Pohjois-Irlannin puolueiden täytyy tulla mukaan auttamaan, Blair sanoi.

Maltillinen katolilaispoliitikko Seamus Malone ilmoitti torstaina eroavansa Pohjois-Irlannin varapääministerin toimesta. Samalla Malone vaati myös maakunnan pääministeriä David Trimbleä eroamaan.
(STT-REUTERS)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.