Pohjois-Irlannin neuvottelut umpikujassa

Tänään uudelleen aloitetut Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelut ajautuivat heti uuteen kriisiin. Irlannin tasavaltalaisarmeijaa IRA:ta lähellä oleva katolinen puolue Sinn Fein torjui Britannian pääministerin Tony Blairin esittämän kompromissin aseidenriisunnasta.

Blair oli ehdottanut muun muassa, että puolisotilaalliset joukot kuten IRA luovuttaisivat ainakin pienen osan aseistaan lähinnä vertauskuvallisessa sovintoseremoniassa. Sinn Feinin puheenjohtaja Mitchell McLaughlin sanoi tänään Belfastissa, että ehdotus on ristiriidassa viime vuonna solmitun rauhansopimuksen kanssa. Hän vaati yhteisen aluehallinnon perustamista katolilaisten ja protestanttien edustajista riippumatta siitä, että puolisotilaallisten ryhmien aseriisunta ei olekaan alkanut.

Protestanttien suurinta puoluetta UUP:tä johtaja David Trimble ei puolestaan suostu muodostamaan yhteistä hallitusta Sinn Feinin kanssa, jos IRA ei ole ryhtynyt luovuttamaan aseitaan. Sinn Fein katsoo, että viime vuoden pääsiäisenä solmittu rauhansopimus määrää ainoastaan takarajan, johon mennessä aseet on luovutettava eikä mainitse mitään aseriisunnan alkamisajasta. Sopimus edellyttää, että osapuolet ovat luopuneet aseistaan viimeistään vuoden 2000 puolivälissä.

Pohjois-Irlannin kysymyksistä vastaava brittiministeri Mo Mowlam katsoi kuitenkin, että keskusteluja voidaan jatkaa Blairin ehdotuksen pohjalta. Belfastin liepeillä sijaitsevassa Stormontin linnassa käytäviä neuvotteluja johtava Mowlam kehotti molempia osapuolia etsimään sopuratkaisuja kiistakysymyksiin.
(STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat