Pohjois-Irlannin neuvottelut alkoivat

Neuvottelut Pohjois-Irlannin rauhanhankkeen elvyttämiseksi ovat alkaneet Englannissa kaksi vuotta kestäneen umpikujan jälkeen. Neuvotteluja varjostivat kuitenkin katolilaisten syytökset vakoilusta.

Syytöksistä huolimatta Sinn Feinin johtaja Gerry Adams ennusti neuvottelujen päättyvän sopimukseen. Britannian ja Irlannin pääministerien Tony Blairin ja Bertie Ahernin vetämien neuvottelujen on määrä kestää kolme päivää. Niiden tarkoituksena on elvyttää Pohjois-Irlannin itsehallinto, jonka toiminta keskeytettiin toistaiseksi lokakuussa 2002.

Neuvottelujen alkajaisiksi Adams esitteli salakuuntelulaitteita, jotka hänen mukaansa löydettiin aiemmin viikolla Sinn Feinin Belfastin-toimistosta. Hän syytti epäillystä salakuuntelusta Britannian hallitusta.

- Tämä on uhri Britannian tiedustelupalvelun mahdille. Toimme sen takaisin herra Blairille, Adams sanoi syyttäen Britanniaa tekopyhyydestä.

Blair jäädytti Pohjois-Irlannin itsehallinnon vuonna 2002, kun maakunnan silloinen pääministeri David Trimble syytti Sinn Feiniä ja sen sotilaallista siipeä IRA:ta vakoilun jatkamisesta ja rauhanhankkeen vaikeuttamisesta.

Syyttelystä huolimatta Adams oli sitä mieltä, että sopimus Ian Paisleyn johtaman kovan linjan protestanttipuolueen DUP:n kanssa on väistämätön. Hän tähdensi kuitenkin, että sopimus on tehtävä vuonna 1998 solmitun pitkänperjantain sopimuksen mukaisesti eli sekä katolilaisten että protestanttien on oltava edustettuina maakunnan hallintoelimissä.

Britannian pääministeri Tony Blair kuvasi nyt alkaneita neuvotteluja päätöksentekohetkeksi maakunnan poliittisessa prosessissa. Neuvottelujen keskiössä ovat vaatimukset IRA:n aseriisunnasta sekä poliisitoimen ja turvallisuuskysymysten siirtämisestä Pohjois-Irlannin itsehallinnolle.

Blairin, Ahernin ja maakunnan tärkeimpien poliittisten puolueiden edustajien lisäksi neuvotteluihin odotetaan Yhdysvaltain Pohjois-Irlannin-edustajaa Mitchell Reissia.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat