Mainos

Pohjois-Irlannin neuvotteluissa edistystä

Toiveet Pohjois-Irlannin paikallaan polkevan rauhanprosessin vauhdittumisesta kasvoivat tänään, kun kaikki osapuolet hyväksyivät Britannian ja Irlannin tuoreet ehdotukset neuvottelupohjaksi.

Osapuolet suostuivat aloittamaan pikaisesti vakavat neuvottelut Pohjois-Irlannin kansan todellisista ongelmista, kertoi neuvotteluja johtava amerikkalainen entinen senaattori George Mitchell. Osapuolet kokoontunevat seuraavan kerran Lontooseen 26. tammikuuta ja Dubliniin 16. helmikuuta, kertoivat poliittiset lähteet.

Britannia ja Irlanti ehdottivat eilen, että Pohjois-Irlantiin muodostettaisiin uusi elin, Pohjois-Irlannin kokous (Northern Ireland Assembly), jolla olisi sekä lainsäädäntö- että toimeenpanovaltaa sekä ministerineuvosto (North-South Ministerial Council), johon kuuluisi myös Irlannin tasavallan edustajia. Ministerinneuvoston tehtävänä olisi johtaa koko saaren laajuista yhteistyötä taloudessa, kaupassa ja muilla aloilla. Lisäksi perustettaisiin Saarten neuvosto (Council of the Isles), jossa olisi edustajia Lontoosta, Dublinista sekä Britannian tulevalta kolmelta itsehallintoalueelta, Skotlannista, Walesista ja Pohjois-Irlannista.

Pohjois-Irlannin suurimmat protestanttiset ja katoliset ääriryhmät ovat pitäytyneet julistamaansa tulitaukoon. Niistä irrottautuneet rauhanneuvotteluja vastustavat sirpaleryhmät ovat kuitenkin saattaneet rauhanponnistelut vaaraan murhaamalla joulun jälkeen neljä ihmistä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.