Mainos

Pohjois-Irlannin marsseja valvotaan tarkasti

Protestanttien marssit Pohjois-Irlannissa ovat toistaiseksi sujuneet rauhallisesti. Tuhannet oranialaisveljeskunnan jäsenet ovat marssineet maan pääkaupungissa Belfastissa, reilut 300 vuotta sitten tapahtuneen katolisista saadun voiton muistoksi. Poliisi kuitenkin esti protestantteja marssimasta katolisten asuttaman Ormeau Roadin läpi.

Eri puolilla maakuntaa roihusivat koko viime yön ajan protestanttien perinteiset kokkotulet, mutta väkivaltaisuuksista ei ilmoitettu.

Turvatoimet Belfastissa ovat olleet mittavat, sillä mahdollisten väkivaltaisuuksien pelätään romuttavan lopullisesti Pohjois-Irlannin rauhanprosessin. Osapuolten on määrä ilmoittaa torstaina kantansa viimeisimpään rauhanesitykseen. Esityksen mukaan Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein pääsee mukaan uuteen hallintoon sillä ehdolla, että IRA aloittaa välittömästi aseidensa luovuttamisen. Protestantit ovat vastustaneet ehdotusta ja sanoneet, että heillä ei ole riittäviä takeita IRA:n aseistariisunnasta.

Britannian pääministeri Tony Blair muistutti viikonloppuna, että mikäli rauhanprosessi nyt kariutuu, uutta tilaisuutta rauhaan ei enää tämän sukupolven aikana tule.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.