Mainos

Pohjois-Irlannin kiistasta kansanäänestys?

Britannian ja Irlannin hallitusten kerrotaan kaavailevan kansanäänestysten järjestämistä Pohjois-Irlannin kiistasta, jos käynnissä olevat alustavat rauhanneuvottelut eivät johda tulokseen. Brittiläisen The Financial Times -lehden mukaan hallitukset ovat antaneet neuvotteluille aikaa ensi keskiviikkoon asti.

Neuvotteluissa yritetään paraikaa luoda edellytykset Britannian pääministerin Tony Blairin suunnitelmalle, jonka mukaan varsinaiset rauhanneuvottelut alkaisivat syksyllä ja rauhansopimus koetettaisiin saada valmiiksi ensi kevääseen mennessä.

Britannian ja Irlannin hallitukset ovat halukkaita jatkamaan yhdessä rauhanponnisteluja, vaikka neuvottelut nyt kariutuisivatkin, the Financial Times kirjoitti. Kansanäänestysaikeiden arvellaan kuitenkin närkästyttävän neuvotteluissa mukana olevia puolueita. Rauhanhanke on juuttunut kiistaan Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n aseiden luovuttamisesta.

Osapuolet ovat jo pitkään kiistelleet siitä, pitäisikö IRA:n luovuttaa aseensa ennen neuvotteluja vai vasta niiden edetessä. Pääministeri Blairin mielestä ennakkoehdoksi voisi riittää, että IRA julistaisi uuden tulitauon.

Tasavaltalaisten poliittista siipeä Sinn Feiniä ei edellisen tulitauon kariuduttua ole huolittu neuvottelupöytään.

Sinn Fein kehotti IRA:ta julistamaan uuden tulitauon

Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtaja Gerry Adams kehotti tänään IRA:ta julistamaan uuden tulitauon.

Adams ja Sinn Feinin pääneuvottelija Martin Guinness sanoivat Dublinissa julkistamassaan lausunnossa uskovansa, että IRA vastaa vetoomukseen myönteisesti.

Edellinen, puolitoista vuotta kestänyt tulitauko päättyi helmikuussa 1996, jolloin IRA räjäytti pommin Lontoossa.
(STT-AFP-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.