Mainos

Pohjois-Irlannin johtajilla historiallinen tapaaminen

Pohjois-Irlannin protestanttien ja katolisen Sinn Fein -puolueen johtajat David Trimble ja Gerry Adams tapasivat tänään Belfastissa ja ilmoittivat tapaamisen jälkeen, että he kykenevät taas yhteistyöhön keskenään. Kyseessä olivat ensimmäiset suorat keskustelut osapuolten välillä vuoden 1922 jälkeen.

Trimble, Pohjois-Irlannin pääministeri ja Ulsterin unionistipuolueen johtaja, luonnehti puolitoista tuntia kestäneitä keskusteluja "sivistyneiksi". Hän oli ilmoittanut etukäteen, ettei hän aio kätellä entistä perivihollistaan.

Myös Adams piti neuvotteluja rakentavina. Molemmat ilmoittivat myös, että vuoropuhelu jatkuu. Adams tähdensi, että osapuolet ottavat joka tapauksessa vasta ensi askeleita rauhanomaisen rinnakkainelon tiellä. Hän vahvisti, että myös Pohjois-Irlannissa olevien terroristien asevarastojen purkamisesta keskusteltiin Stormontin linnassa järjestetyssä tapaamisessa.

Trimblen on määrä tavata kaikkien puolueiden johtajat ennen kuin Pohjois-Irlannin uusi 108-jäseninen parlamentti kokoontuu 14. syyskuuta. Vielä ennen viime huhtikuussa solmittua rauhansopimusta Pohjois-Irlannin unionistit kieltäytyivät edes istumasta samassa huoneessa Sinn Feinin eli IRA:n poliittisen siiven edustajien kanssa.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.