Mainos

Pohjois-Irlannin itsehallinnosta käydään tunnusteluja

Britannian ja Irlannin pääministeri ovat neuvotelleet tahoillaan Irlannin tasavaltalaisarmeijan ja kovan linjan protestanttien kanssa saadakseen kiistakumppanit yhteiseen hallitukseen.

Britannian ja Irlannin pääministerit ovat esittelleet suunnitelman, jota he kutsuvat viimeiseksi yritykseksi käynnistää uudelleen Pohjois-Irlannin itsehallinto. Hallitukset yrittävät painostaa alueen katolisia ja protestanttisia puolueita sopimukseen, jolla Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA riisuttaisiin aseista. Lisäksi alueen kiistakumppanit yritetään saada yhteiseen hallitukseen. Neuvottelujen pohjana on ollut vuonna 1998 tehty rauhansopimus.

Irlannin pääministeri Bertie Ahern esitteli eilen hallitusten ehdotuksen IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin edustajille Irlannin pääkaupungissa Dublinissa ja Britannian pääministeri Tony Blair kovan linjan protestanttiselle Demokraattiselle unionistipuolueelle DUP:lle Lontoossa.

Ongelmaksi voi muodostua esimerkiksi se, että DUP haluaa IRA:n esittävän valokuvatodisteita siitä, että sen kaikki aseet on tuhottu. On epäselvää, myöntyykö IRA tähän. Tähän asti ryhmä on vaatinut, että se saa tuhota aseensa salassa, niin ettei aseidenriisunta näytä antautumiselta.

Neuvotteluja lähellä olevien lähteiden mukaan Blair ja Ahern ovat ehdottaneet joitakin DUP:n vaatimia muutoksia itsehallinnon toimintaan sekä aikatauluun, jolla poliisi- ja oikeuslaitos siirtyisivät Lontoon hallinnasta Belfastiin, mitä Sinn Fein on puolestaan vaatinut. Hallitusten mukaan pohjoisirlantilaisten pitää hyväksyä tai hylätä ehdotus lähiviikkoina.

Blair jäädytti Pohjois-Irlannin itsehallinnon toiminnan vuonna 2002, kun maakunnan silloinen pääministeri David Trimble syytti Sinn Feiniä ja IRA:ta vakoilusta ja rauhanhankkeen vaikeuttamisesta.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.