Pohjois-Irlannin horjuvaa rauhaa tuetaan

Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Mo Mowlam on aloittanut Belfastissa keskustelut yrittääkseen vielä kerran pelastaa maakunnan horjuvan rauhanprosessin.

Rauhansopimukseen johtaneita neuvotteluja luotsannut entinen Yhdysvaltain senaattori George Mitchell kutsuttiin myös takaisin pelastamaan pahasti sivuraiteelle ajautunutta prosessia. Ironista kyllä, Mitchell oli juuri samaan aikaan Lontoossa ottamassa vastaan ritarinarvoa kuningatar Elisabethilta edellisistä saavutuksistaan rauhan hieronnassa.

-Tämä on todella ironista. Kukaan ei olisi voinut ennalta arvata, että rauhanprosessi ajautuisi vaikeuksiin juuri tänä päivänä, sanoi Mitchell.
Mitchell kieltäytyi nimeämästä ketään syylliseksi neuvottelujen kariutumiseen.
-Minun kokemukseni mukaan kaikki neuvot tällaisissa asioissa on syytä antaa yksityisesti. Minä arvostan kaikkia neuvotteluosapuolia, jotka ovat tehneet hyvää työtä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Mitchellin on määrä osallistua ensi viikolla Lontoossa pidettävään kokoukseen yhdessä Irlannin pääministerin Bertie Ahernin ja Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa.

Blairilla tuumaustunti

Britannian pääministeri Tony Blairille Pohjois-Irlannin rauhanprosessin kariutuminen merkitsee asioiden uudelleenarviointia. Blairin kerrottiin tänään suunnittelevan puhelinsoittoa Yhdysvaltain presidentille Bill Clintonille. Blairin oli määrä kertoa Clintonille rauhanprosessin uusista käänteistä. Mutta vaikka Clinton olisikin valmis auttamaan, Blair tietää, että ainoastaan rauhanprosessin osapuolet kykenevät ratkaisemaan asian lopullisesti.

Yksi mahdollinen ulospääsy umpikujasta olisi Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministerin Mo Mowlamin korvaaminen toisella henkilöllä. Vaikka Mowlamin saavutuksia on ylistetty laajasti, Pohjois-Irlannin protestanttijohtajat eivät luota häneen. Toisaalta Blair tietää, että hänen epäonnistunutta rauhanvetoomustaan, joka kulminoitui torstain kaoottiseen kokoukseen, tullaan pitämään vakavana taktisena lipsahduksena.
-Meille olisi pitänyt turvata pehmeä lasku. Sen sijaan rysähdimme pakkolaskuun, kiteytti protestanttisen Ulsterin Unionistipuoluen johtaja David Trimble BBC:n radiohaastattelussa perjantaina, mainitsematta kuitenkaan Blairia nimeltä. Trimblen mukaan oli erehdys yrittää "romuttaa neuvottelujärjestelmä".

Blair on kuitenkin onnistunut säilyttämään esimerkiksi konservatiivisen edeltäjänsä John Majorin tuen, joka kieltäytyi arvostelemasta Blairia ja sanoi, että pääministerin puuttuminen tilanteeseen oli välttämätöntä.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat