Pohjois-Irlannin alueparlamentti yrittää sopia vallanjaosta

Kiistanalaisen alueen parlamentilla on puoli vuotta aikaa sopia vallanjaosta. Sen jälkeen Britannian hallitus on uhannut lakkauttaa alueellisen hallinnon toistaiseksi.

Pohjois-Irlannin alueparlamentti on ollut koolla ensi kerran lähes neljään vuoteen. Protestantit ja katolilaiset yrittävät päästä alueparlamentissa sopimukseen vallanjaosta, mikä mahdollistaisi maakunnan itsehallinnon.

Britannian ja Irlannin tasavallan hallitukset ovat vaatineet, että Pohjois-Irlannin protestanttien ja katolilaisten on sovittava vallanjaosta viimeistään tämän vuoden marraskuussa. Mikäli sopua ei synny, on Britannian hallitus uhannut lakkauttaa alueparlamentin toistaiseksi.

Asiantuntijat eivät pidä kovinkaan luultavana, että protestantit ja katolilaiset pääsisivät sopuun vallanjaosta. Ääriryhmät ovat lisänneet valtaansa niin protestanttien kuin katolilaistenkin leirissä. Protestanttien suurimman puolueen DUP:n johtaja Ian Paisley on julistanut, ettei katolilaisten pääryhmittymä Sinn Fein ole sovelias hallitusvastuuseen.

DUP suhtautuu äärimmäisen epäilevästi Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n viimevuotiseen julistukseen, että IRA on luopunut väkivallasta ja riisunut aseensa. Paisley viittasi maanantaina Sinn Feinin yhteyksiin IRA:han ja sanoi Sinn Feinin kytkeytyvän näin "terrorismiin, murhaajiin ja rikollisuuteen".

Lain mukaan Pohjois-Irlannin 108-jäsenisen parlamentin jäsenistä valitaan hallitus, josta käytetään nimeä "toimeenpaneva johto". Sen "ensimmäisen ministerin", pääministerin, ja tämän varamiehen on saatava taakseen parlamentin katolilaisten ja protestanttisten jäsenien enemmistö.

Ensimmäinen alueparlamentti kokoontui 1998, mutta sen toiminta oli tempoilevaa, ja Britannia on jo useaan otteeseen palauttanut Pohjois-Irlannin suoraan Britannian hallinnon alaiseksi.

Viime kuussa Britannian ja Irlannin tasavallan hallitukset päättivät, että Pohjois-Irlannin parlamentin on päästävä sovintoon uudesta "toimeenpanevasta johdosta" viimeistään 24. marraskuuta. Britannian hallituksen mukaan tämä on ehdoton takaraja. Jos sopua ei synny, Pohjois-Irlannin alueparlamentti lakkautetaan toistaiseksi ja sen jäsenten palkanmaksu lopetetaan, sanoo Peter Hain, joka vastaa Pohjois-Irlannin asioista Britannian hallituksessa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat