Pohjavesien nousu lisää vesiepidemioita

Poikkeuksellisen korkealle nousseet pohjavedet lisäävät vesiepidemian riskiä. Epäpuhtauksien mahdollisuus on suurin pohjavesilaitoksissa, joissa ei puhdisteta vettä lainkaan.

Vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala Teknillisestä korkeakoulusta arvioi, että Suomessa on tuhatkunta ilman desinfiointia toimivaa pohjavedenottamoa.

- Merkittävä määrä, mutta ne ovat pääosin pieniä laitoksia. Monet palvelevat ehkä vain 10-50 asukasta. Ne voivat olla esimerkiksi pienen taloryppään kaivoja, Vahala kertoo.

Saastuminen voi tapahtua vaikkapa kovien sateiden yhteydessä, kun ihmisten tai eläinten ulosteista pilaantunutta vettä pääsee pohjavedenottamolle.

- Mitä vähemmän suojaavia maakerroksia on pohjaveden päällä, sitä huonommin vesi ehtii puhdistua maaperässä, Vahala muistuttaa.

Vesilaitosten jakamasta talousvedestä enemmistö on pohjavettä. Pintavesilaitosten vesi desinfioidaan aina, mutta suuri osa vesiepidemioista johtuukin saastuneesta pohjavedestä. Likaantumisvaara on suurin hiekka- ja soramailla, jotka läpäisevät veden ohella hyvin myös lika-aineita.

Leuto talvi toi pohjavedet ylös

Leudon sään ja vesisateiden vuoksi pohjavesien pinnat olivat helmikuussa suuressa osassa maata 20-50 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Maan eteläosassa pohjavesien pinnat nousivat poikkeuksellisesti vielä viime kuussa.

Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen vesihuoltoinsinööri Riina Liikanen arvioi, että pohjaveden pintojen nousulla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

- Jos sateiset talvet jatkuvat ja roudaton aika pitenee, täytyy miettiä, mitä se tekee vedenhankinnalle ja pohjaveden laadulle, Liikanen huomauttaa.

UV-valolla desinfioinnista kenties apua

Professori Vahalan mielestä tehokkain tapa epidemioiden ehkäisemiseen on lisätä ultraviolettivalolla desinfioimista. Tässä menetelmässä taudinaiheuttajia pyritään poistamaan vedestä siten, että vesi saa valohoitoa ennen verkostoon pumppaamista.

Menetelmä ei vaikuta veden makuun tai hajuun. Sosiaali- ja terveysministeriössä onkin valmisteilla asetus, jonka mukaan pohjavesilaitoksissa pitäisi olla valmius desinfiointiin silloin, kun talousveden saastuminen havaitaan.

Vahala muistuttaa, että riskit epäpuhtauksista ovat usein paikallisia, koska pohjavedenottamot sijaitsevat erilaisissa olosuhteissa.

- Avainasemassa on maankäyttö ympäristössä, eli mitä toimintoja pohjavedenottamon vieressä on ja minkälaisen riskin ne aiheuttavat veden hankinnalle, Vahala sanoo.

Vahalan mukaan pohjavesilaitoksissa tulisikin entistä voimakkaammin panostaa riskien kartoittamiseen.

- Riskejä on hyvin monentyyppisiä. Vaikka ajaisit miten vanhalla autonraadolla, turvavyön pitäminen kiinni auttaa vain pikkuisen. Se ei poista sitä perusongelmaa, että autosi on vaarallinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat