Mainos

Pohjavesien matalat pinnat aiheuttavat vakavia ongelmia

Pohjavesien pinnat ovat keskimäärin puoli metriä - metrin normaalia alempana ja se aiheuttaa ongelmia vesihuoltoon.

Oulun korkeudelle saakka on haja-asutusalueiden kaivoihin kuljetettu vettä elokuusta lähtien. Veden pinnan lasku vesistöissä on rassannut mökkeilijöitä ja talvi tullee olemaan vaikea myös kaloille.

Kaukaisilta tuntuvat Ylistarossa isojen vesistöjen ennätysalhaiset vedenpinnat ja laivaliikenteen vaikeudet. Uhkaava veden lopppuminen on pakottanut Vesa Latvalan vetämään 4 km mittaisen vesijohdon kunnan verkosta tilalleen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että reilun 20 000 euron toimenpide jää itse maksettavaksi.

-Kaksi omaa kaivoa on sen verran tyhjiä ja niihin tulee liian hitaasti vettä, että tällä turvataan sioille vesi ensi talveksi, sanoo Latvala.

Siinä missä keskisen ja pohjoisen Suomen vesitilanne ei ole historian pahimpia Turun seudulla parillasadallatuhannella ihmisellä on käytettävissään enää kolmen viikon luvanvarainen vesireservi.

-Jos vesilaitoksen vedenottoluvassa - tai tämän vesistön säännöstelyluvassa - ei ole määräyksiä tällaisten poikkeustilanteitten varalle, niin silloin on mahdollisuus hakea ympäristölupavirastolta lupaa poiketa tästä luvanmukaisesta vedenotosta, sanoo vanhempi insinööri Unho Huttu Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta.

Vesa Latvala turvaa vesijohdollaan tilansa vedensaannin myös siinä tapauksessa, että ensi kesä on kuiva.

Latvalan tilalla vedensaanti on turvattu viikon sisällä. Sadoilla tiloilla joudutaan kuitenkin vain katsomaan taivaalle ja odottamaan lämmintä ja sateista loppuvuotta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.