Mainos

Pohjanmeren laivaturman etsinnät lopetettin

Etsinnät viiden kateissa olevan suomalaisen merimiehen löytämiseksi lopetettiin tänään illalla Norjan etelärannikolla. Myöhään perjantaina uponneen rahtilaiva Ulsundin seitsenhenkisestä miehistöstä kaksi on löydetty menehtyneinä. Toinen löydetyistä oli suomalainen ja toinen virolainen miehistön jäsen.

Onnettomuusaluksen miehistöön kuului kaikkiaan kuusi suomalaista ja yksi virolainen.

Etelä-Norjan pelastuskeskus arvioi lauantaina illansuussa, ettei toiveita eloonjääneiden löytämisestä enää ollut. Etsinnät lopetettiin kello 18.30 Suomen aikaa.
-Etsintöjä ei enää jatketa. Olemme pyytäneet alueella liikennöiviä aluksia tarkkailemaan tilannetta, sanoi pelastuskeskuksen apulaisjohtaja Grete Ovnerud.

Kaksi miehistön jäsentä - yksi suomalainen ja yksi virolainen - löydettiin puolenyön jälkeen menehtyneinä merestä. Toisen löysi pelastushelikopteri ja toinen poimittiin pinta-alukseen. Molemmilla oli yllään pelastuspuku.

Etsintöjä haittasi kova puhuri, joka nostatti jopa viiden metrin korkuisia aaltoja. Lauantaina pelastustöihin osallistui helikopteri ja Norjan rannikkovartioston alus sekä yksi merivoimien miinanraivaaja. Heti haverin jälkeen miehistön etsinnässä oli mukana myös useita rahtialuksia.

Matka alkoi Pietarista

Ulsund haaksirikkoutui etelänorjalaisen Listan niemen lounaispuolella. Suomalaisvarustamon vuokraama Ulsund oli alumiinilastissa matkalla Pietarista Norjan Höyangeriin Bergenistä pohjoiseen.

Onnettomuuspaikalta löytyi paljon hylkytavaraa, ja merestä oli löytynyt myös pelastusliivejä. Molemmat menehtyneet tuotiin maihin Listan niemelle, mistä heidät kuljetettiin edelleen Kristiansandin keskussairaalaan.

Uppoamispaikalle saapui kello 6 lauantaiaamuna rannikkovartioston alus Nordsjöbas sekä hiukan myöhemmin merivoimien miinanraivaaja Glomman. Myös pelastushelikopteri jatkoi etsintöjä päivän valjettua.

Etsintöihin osallistuneet siviilialukset saivat kello 5 Suomen aikaa huonon sään vuoksi luvan lopettaa etsinnät.

Hätäsanoma viime hetkellä

Norjan rannikkovartiosto sanoi vastaanottaneensa hätäkutsun Ulsund-alukselta kello 22. 27 Suomen aikaa. Hätäsanomassa laivan kerrottiin kallistuneen ja vettä tulvivan sisään. Onnettomuuden syytä ei tiedetty lauantaina, mutta aluksen uskottiin uponneen nopeasti hätäsanoman lähettämisen jälkeen.
-Meille ei ole selvinnyt, mikä on aiheuttanut aluksen kallistumisen ja sitä seuranneen uppoamisen. Aluksen suomalais-virolainen miehistö on seilannut samaa reittiä monta kertaa ja tuntee hyvin Norjan rannikkovedet, kertoi aluksen vuokranneen suomalaisyhtiön Roferan toimitusjohtaja Hannu Norrgård lauantaina.

Aluksen omistavan norjalaisen Kittilsen Shippingin edustaja Trond A. Kittilsen sanoi niin ikään, ettei hän tiedä syytä turmaan.
-Ilmeisesti kaikki on kuitenkin käynyt hyvin nopeasti, hän arvioi.

Ulsundin omistaa norjalainen Kittilsen Shipping -varustamo, mutta laiva on viime syyskuusta saakka ollut vuokrattuna raumalaiselle Rofera Oy:lle, jonka omistukseen aluksen oli määrä siirtyä vuonna 2000. Rahtaajana on toiminut raumalainen Nord Shipping Oy. Ulsundin kotisatama on Stathelle Telemarkin läänissä.

Aluksessa puutteita helmikuussa

Onnettomuusalus pysäytettiin helmikuussa tanskalaisessa Ålborgin satamassa aluksessa havaittujen vikojen vuoksi, kertoi Norjan merenkulkulaitoksen johtaja Ivar A. Manum lauantaina. Viat kuitenkin korjattiin ja alus sai jatkaa matkaansa.

Manumin mukaan kuulostaa turvalliselta, että alus on äskettäin tutkittu pohjoismaassa, jonka turvallisuustarkastukset ovat luotettavia. Alus pysäytettiin Ålborgissa 6. helmikuuta.
-Aluksessa havaittiin useampia puutteita, jotka piti korjata ennenkuin alus pääsi lähtemään satamasta. Meidän saamiemme tietojen mukaan korjaukset myös tehtiin, Manum sanoi.
(STT-NTB)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.