Mainos

Pohjanmaan miehistö harmissaan merirosvojen vapauttamisesta

Miinalaiva Pohjanmaan miehistö on pettynyt päätökseen, jonka vuoksi vangitut merirosvot piti vapauttaa tänä aamuna. Vapauttamisratkaisun teki Atalanta-operaation komentaja, joka perusteli asiaa humanitaarisilla syillä. Mikään maa ei ollut halukas vastaanottamaan merirosvouksesta epäiltyjä 18 miestä.

– Tänä aamuna saimme käskyn Atalanta-operaation komentajalta vapauttaa 18 kiinniotettua. Epäillyt vietiin yhdellä veneellä Somalian pohjoisrannikolle, kertoo Pohjanmaan päällikkö, komentaja Mika Raunu.

– Suomalaisen oikeustajun mukaisesti paras ratkaisu olisi tietenkin ollut se, että kyseiset henkilöt olisi asianmukaisesti otettu johonkin maahan oikeuskäsittelyyn ja mahdollisesti syyteharkintaan. Näin olisimme saaneet varmistuksen oikeudenmukaisesti siitä, että ovatko he syyllisiä merirosvoukseen Intian valtamerellä vai eivät.

"Ei mittavia ongelmia vangittujen kanssa"

Somalialaismiehet otettiin kiinni miinalaiva Pohjanmaalle tämän kuun alussa. Komentaja Raunun mukaan miehillä oli kiinniottohetkellään hallussaan paljon sellaista materiaalia, minkä vuoksi heitä oli perusteltua epäillä merirosvoiksi.

– Heidän oli materiaalia, mitä käytetään merirosvouksessa, kuten aseita ja ampumatarvikkeita sekä paikannuslaitteistoa ja viestintävälineistöä. Sen sijaan henkilökohtaista omaisuutta heillä oli mukanaan hyvin, hyvin vähän.

Epäillyt saivat vapauduttuaan takaisin henkilökohtaiset tavaransa, mutta eivät takavarikoituja aseita.

Raunun mukaan epäiltyjä kuultiin useaan otteeseen miinalaivalla epäillyistä rikoksista. Apuna työssä olivat aluksella työskentelevät kaksi somaliankielen tulkkia.

– Meillä ei ollut mitään mittavia ongelmia epäiltyjen kanssa sinä aikana, kun he olivat kiinniotettuina. Miehet käyttäytyivät aluksella siten kuin kiinniotetun tuleekin käyttäytyä ja noudattivat antamiamme ohjeita ja määräyksiä.

Miinalaiva Pohjanmaa jatkaa edelleen meriliikenteen suojaustehtäväänsä Somalian aluevesillä. Se palaa takaisin Suomeen toukokuun loppupuolella.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (21.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.