Mainos

Pohjanmaan kevättulvat tavallista isompia

Pohjanmaan joissa on tänä keväänä keskimääräistä isompia tulvia. Suuria vahinkoja ei silti ole vielä sattunut.

Tänään huolta aiheutti Kyrönjoki Isossakyrössä. Vettä pääsi puolenyön jälkeen muutamiin kellareihin, mutta isompia vahinkoja ei koitunut. Aamuun mennessä joen pinta oli alkanut jo laskea.

Illansuussa Kristiinankaupungin Lapväärtissä valmistauduttiin räjäyttämään Lapväärtinjoen jääpatoa. Pato uhkasi nostaa vettä taajamaan ja muun muassa kasvihuoneisiin. Pato kuitenkin purkautui itsestään, joten paukkuja ei tarvinnut viritellä.

- Ensi yönä vesi saattaa nousta uhkaamaan Ilmajokea ja Lapuaa, arveli vesistöyksikön päällikkö Martti Kujanpää Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ELY).

Ilmajokea uhkaavan Kyrönjoen ja Lapuan vaarana olevan Lapuanjoen suhteen on vielä pelivaraa. Molempien varrella on juuri kevättulvia varten pengerretyt tekojärvet, joihin voidaan juoksuttaa vettä.

- Yleistilanne on sellainen, että suurempaa katastrofia ei ole näkyvissä. Pienempiä uhkia on sitten muutamia. Vaikka tulvat ovat keskimääräistä isompia, ei tässä olla lähellä pahimpia keväitä.

Iso lumimäärä paisuttaa tulvaa

Jääpadot voivat muodostua hyvin nopeasti ja nostaa vettä yhtä nopeasti, kuten kävi Lapväärtissä. Kujanpää kertoo, että jokiin kasaantuneiden jääpatojen purkua on pohdittu muun muassa Seinäjoella.

- Jääpatojen poisto pitää kuitenkin miettiä tarkoin. Purku saattaa helpottaa tilannetta sillä paikalla, mutta jäät voivat kasaantua vielä isommaksi padoksi alemmas jokeen.

Suomen länsirannikon tulvahuippu on edennyt täksi viikonlopuksi Vaasan korkeuden jokiin. Pohjois-Pohjanmaan joet ovat vuorossa ensi viikolla. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jokien vuolain vaihe on ohi.

- Syy suuriin tulviin on sulavan lumen paljous. Lunta oli Etelä-Pohjanmaalla tänä talvena 20-25 prosenttia keskiarvoa enemmän. Myös eiliset sateet nostivat vedenpintaa täksi viikonlopuksi, Kujanpää sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.