Mainos

Pohjanmaalla ollaan varpaillaan "kevättulvien" takia – kuvat

Pohjanmaan tulvat kiihtyvät sateiden vuoksi loppuviikosta. Jokien virtaamien ennustetaan lisääntyvän ja järvenpintojen nousevan entisestään Etelä-Pohjanmaalta aina Oulun korkeudelle asti, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

–Jos ennusteet toteutuvat, syntyy lisää tulva-alueita, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Veden alle oli jäänyt torstaina lähinnä peltoja, joita tulvavesi peitti ainakin Etelä-Pohjanmaalla Lapuanjoella ja Kruunupyynjoella.

Etelä-Pohjanmaan elyn tulvapäivystyjän Kim Klemolan mukaan parhaillaan eletään keskimääräisen kevättulvan aikaa, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista. Tilanteen ovat aiheuttaneet lauha sää ja sateet.

Klemola arvioi torstaina, että jokien virtaamat saavuttavat huippunsa Kalajoen eteläpuolisissa joissa vielä loppuviikon aikana. Järvien huippu saavutetaan vuodenvaihteessa tai tammikuun alussa.

Etelä-Pohjanmaan ely aloitti aattoaattona juoksutukset, joita se on laajentanut päivä päivältä. Jääpatoriski on ainakin Perhonjoella ja Kihniänjoella.

Vedennousu ei tiettävästi ole kastellut taloja.

–Pitää olla niin sanotusti varpaillaan ja seurata tilannetta, Vehviläinen sanoo ja muistuttaa, ettei vahinkojen mahdollisuutta voida sulkea pois. 

Joissa historialliset virtaukset 

Pohjois-Pohjanmaalla Oulun eteläpuolisissa joissa vesi virtaa historialliseen tahtiin. Ainakaan Siika-, Pyhä-, ja Kalajoessa ei ole noin viiteenkymmeneen vuoteen havaittu yhtä kovia virtaamia tähän aikaan vuodesta eikä myöskään Etelä-Pohjanmaalla Kyröjoen Hanhikoskella.

Pohjois-Pohjanmaan elyn vesivararyhmän päällikkö Olli Utriaisen mukaan alueen jokien virtaamahuippu koetaan ensi viikon alussa. Ympäristökeskus arvioi, että virtaamahuippu Siikajoessa saattaa yltyä keskimääräistä kevättulvaa suuremmaksi. Perjantaiksi Pohjois-Pohjanmaalle on povattu pakkasta, joka hillinnee hetkeksi virtausten nousua.

–Jääpatoriski Oulun eteläpuolisissa joissa on pieni, eikä virtaamien pitäisi aiheuttaa rakennuksille suurempia vaaroja. Kalajoen yläosassa ja Siikajoen Mankilassa vesi saattaa nousta pellolle ja pienemmissä joissa voi tulla paikoittaisia vedennousuja, Utriainen sanoi.

Utriainen lisää, että Oulun pohjoispuolisissa joissa jääpatoriski on mahdollinen tulevina päivinä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.