Mainos

Pohjanlahden rajavalvonta ehkä Suomen ja Ruotsin yhteiseksi

rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Matti Autio esittää Suomelle ja Ruotsille yhteistä rajavalvontaa Pohjanlahdella. Aution mukaan Ruotsin ja Suomen pitäisi perustaa yhteiset laivaliikenteen valvonta-asemat Ahvenanmaan ja Ruotsin välille Ahvenanraumaan sekä Merenkurkkuun Valassaarille.
-Ruotsin ja Suomen jäsenyyden takia Pohjanlahti on periaatteessa Euroopan Unionin ulkoraja. Olisi kummankin edun mukaista, jos Ahvenanraumaan ja Merenkurkkuun tulisi yhteinen valvontajärjestelmä, sanoo Autio Turun Sanomien ja Savon Sanomien haastattelussa.
-Kun maat raportoisivat toisilleen tarkastuspaikkojensa ohi liikkuvista aluksista, valvontaa ei tarvittaisi enää satamien välisellä alueella Selkämerellä ja Perämerellä, hän jatkaa.

Aution mukaan yhteisvalvontaan olisi päästävä ennen kuin vapaan liikkumisen mahdollistava Schengenin sopimus tulee voimaan vuosikymmenen lopulla. Asiasta on jo neuvoteltu Ruotsin kanssa.

Käytännön ongelmana on se, että Ruotsissa ei ole rajavartiolaitosta vastaavaa viranomaista, jolle maan ulkorajojen valvonta olisi keskitetty. Ruotsissa passien tarkastus ja valvonta on poliisin vastuulla, puolustusvoimat taas valvoo maa- ja vesialueita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.