Mainos

Pohjalla käynyt äiti: Minun piti suojella lapsiani jopa itseltäni

Riina Merenluoma kertoo yrittäneensä pitää täydellisen äidin kulissia yllä mahdollisimman pitkään, vaikka oli ajautunut henkisesti umpikujaan.

– Kodin ulkopuolella täydellisen äidin kiiltokuvan ylläpitäminen onnistuikin, mutta kotona kaikki muuttui pimeäksi. Se oli löysä köysi, joka kiristyi pikku hiljaa. Minulla oli kotona kaksi alle 2-vuotiasta lasta. Olin valvonut puoli vuotta, minulla ei ollut inhimillisiä tunteita enää enkä tunnistanut omia ajatuksiani, kertoi Merenluoma MTV:n Huomenta Suomessa.

Synkimmät ajat hän koki 2000-luvun puolivälissä. Nyt hän käy kertomassa kokemuksistaan ÄIMÄ ry:n (äidit irti synnytysmasennuksesta) luennoitsijana.

Hän kertoo lehtien lööppien herättäneen hänet hakemaan apua.

– Olin aina ajatellut, että absoluuttisinta pahaa on tappaa omia lapsiaan.  Siihen aikaan oli paljon surmia. Luin lehtien lööppejä ja ymmärsin niitä äitejä. Silloin ymmärsin, etten ole itse enää läsnä.

– Onneksi ymmärsin hakea apua. Tajusin, että minun pitää suojella lapsia jopa itseltäni. Se oli elämäni pelottavin kokemus...se syvin häpeä. Olin ajatellut olevani täydellinen äiti.

"Yksi kotikäynti ei perhettä auta"

Toimitusjohtaja Ritva Karinsalo Ensi- ja turvakotien liitosta sanoo, että joissakin kunnissa on otettu konkreettisia askeleita sellaisen auttamisen suuntaan, joka oikeasti helpottaa perheitä.

– Kriisivaiheessa ei auta yksi kotikäynti, että keveästi lähestytään ihmistä. Se ei nyt vaan riitä, sanoo Karinsalo.

– Meillä on kuitenkin kuntia, joissa on alettu tehdä työtä toisella tavalla.  Tarjotaan apua varhaisessa vaiheessa ja mennään perheen rinnalla jatkossakin. Perheet, joilla on monia ongelmia, tarvitsevat apua pitkäksi aikaa, jotta pääsevät jaloilleen. Sen jälkeen apua voi keventää, sanoo Karinsalo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.