Mainos

Pohjalaisia-ooppera uutena versiona Kansallisoopperassa

Ooppera

Suomalaisten lempiooppera Pohjalaisia saa uutena versiona ensi-iltansa lauantaina Kansallisoopperassa.

Leevi MadetojanPohjalaisia on eniten esitetyin suomalaisooppera, josta tuli heti vuoden1924 kantaesityksen jälkeen oopperaklassikko.

1800-luvun puoliväliin sijoittuvaa Pohjalaisia ei ole itseisarvoisesti modernisoitu Kansallisoopperan uudessa versiossa. Teoksen vahvat teemat ja rakkaustarinat koskettavat yhä yleisinhimillisesti. Talollisen pojan Jussin roolissa kiteytyy oopperan ydin, itsellisyys: vallesmanin sortovaltaan ja nöyryyttämiseen ei alistuta.

- Siinä on se perussuomalainen talonpoika, joka ei liikoja pelleile ja on vakaa ja luotettava, mutta tosipaikan tullen ryhtyy äärimmäisiinkin tekoihin sen oikeudenmukaisuuden ja muun nimissä, mikä hänessä asuu, kuvailee ohjaaja Jussi Tapola.

Myös Pohjalaisten musiikki on vedonnut suomalaisiin, onhan Madetoja ammentanut paljon kansanmusiikista.

- Hienolla tavalla: se ei ole päälleliimattua, vaan kuuluu osana teokseen ja niveltyy osaksi kokonaisuutta, sanoo kapellimestari Kari Kropsu.

Häjyjen retostelusta voi löytää ohjaajan mielestä yhtymäkohtia nykyaikaankin.

- Häjyjen yksi teema oli, että mitä tehtäs, jotta mainittais. Olenkin sanonut, että te pojat olette nyt omia lööppejänne täällä lavalla ja jokainen on komia, mikä olikin niiden toinen nimitys, Tapola sanoo.

Oopperalaulaja Jaakko Kortekangas eläytyy vahvasti Jussin sankarirooliin.

- Se on hurjaa laulettavaa, mutta hienoa. Mitä sanotaan, sitä lauletaan ja ihan justiinsa, eikä melkein, Kortekangas kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.