Mainos

Pohjalaisen toimittajille sakot kunnianloukkauksesta

Syyttäjän mukaan lehden olisi pitänyt "siivota" haastattelua, eikä julkaista sitä sanasta sanaan.

Vaasan käräjäoikeus on tuominnut sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ja toimittajan sakkoihin kunnianloukkauksesta. Tuomio koskee lehtijuttua, jossa haastateltava arvosteli räväkästi Oravaisten pakolaiskeskuksen toimintaa. Keskuksen työntekijät pitivät haastattelun kieltä epäasiallisena ja loukkaavana.

Pohjalaisessa julkaistiin vuoden 2006 elokuussa artikkeli, jossa käsiteltiin Vaasan vastaanottokeskuksen sulkemista ja oloja naapurikunnan Oravaisten pakolaiskeskuksessa. Kohu nousi artikkelin kainalossa olleesta jutusta, jossa haastateltiin European Mothers -järjestön vaasalaista perustajaa.

Hän luonnehti Oravaisten vastaanottokeskuksen työntekijöitä leipääntyneiksi ja heidän asenteitaan suorastaan rasistisiksi. Aluetta, jossa turvapaikan hakijat asuvat, haastateltava kuvasi ghetoksi.

- Ympäriltä puuttuu vain piikkilanka ja kyltti Arbeit macht frei, todettiin haastattelussa.

Päätoimittaja Markku Mantila perusteli haastattelun julkaisemista sillä, että arvostelun kohteena oli julkista tukea nauttiva laitos. Ketään työntekijää ei jutussa mainittu.

Käräjäoikeus ei näkemykseen yhtynyt. - Kun haastattelussa puhutaan vastaanottokeskuksen työntekijöistä, ei voi olla mitään epäselvyyttä siitä, että todella keskuksen työntekijöistä on kyse. Yleistäminen on tässä tapauksessa enemmänkin raskauttava kuin lieventä seikka, totesi käräjäoikeus päätöksessään.

Olisi pitänyt siivota

Syyttäjän mukaan lehden olisi pitänyt "siivota" haastattelua, eikä julkaista sitä sanasta sanaan. Toimittajien mielestä haastattelu ei loukannut sananvapautta, vaan sitaattien käyttö oli oikeutettua mielipiteiden esittämisessä yhteiskunnallisesti tärkeästä asiasta.

Käräjäoikeuden mielestä loukkaava teksti ei muutu vähemmän loukkaavaksi sen takia, että se on tarkan sitaatin muodossa. Toimittajien syyksi jää, että he antoivat julkisuutta haastatellun loukkaaville mielipiteille, totesi käräjäoikeus.

Se tuomitsi päätoimittajan 20 päiväsakkoon ja jutun kirjoittaneen toimittajan 15 päiväsakkoon. Myös jutussa haastateltu nainen sai kunnianloukkauksesta 20 päiväsakkoa. Toimittajan syyllisyyttä käräjäoikeus piti muita vähäisempänä, koska hän on nuori ja hän toimi esimiestensä ohjeiden mukaan.

Päätoimittaja harkitsee valittamista

Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila ei halunnut heti tuoreeltaan kommentoida käräjäoikeuden ratkaisua.

- Pitää lukea ensin kunnolla perustelut, ennen kuin sanoo mitään. Nähtäväksi jää, valitetaanko tuomiosta, hän jatkoi.

Tutkintapyynnön artikkelista tekivät Oravaisten vastaanottokeskuksen työntekijät. Jutussa on asianomistajina kaikkiaan 31 keskuksen työntekijää tai virkamiestä. Mahdolliset korvausvaatimukset on määrä käsitellä erillisessä oikeudenkäynnissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.