Mainos

PN:n ympäristöpalkinto Tanskaan

Pohjoismaiden neuvoston suuri luonto- ja ympäristöpalkinto menee tänä vuonna tanskalaiselle tuotekehittelylaitokselle, IPU:lle. Tanskan teknisen korkeakoulun yhteydessä toimiva laitos saa 350 000 Tanskan kruunun eli noin 280 000 markan arvoisen palkinnon työstään ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämisessä.

Hankkeessa on kehitetty menetelmiä, joilla arvioidaan tuotteiden elinkaarta ja rakenteita ympäristön kannalta. Kehityshankkeessa on ollut mukana tutkimuslaitoksia, viisi suurta tanskalaista yritystä, Tanskan teollisuusjärjestö ja ympäristöhallinto.

Menetelmiä on sovellettu muun muassa jääkaappien, televisioiden, painepesurien, pumppujen ja sähköhydraulisten venttiilien kehittelyssä. Jo 30 yritystä on ottanut ne käyttöönsä, ja niitä on viety myös ulkomaille. Ensi vuonna markkinoille tulee myös menetelmiä opettava tietokoneohjelma.

Palkinto jaetaan tänä vuonna kolmannen kerran. Ensimmäisen sai biologista monimuotoisuutta tutkinut ruotsalaisbiologi Torleif Ingelög, toisen grönlantilainen ympäristöjärjestö Inuit Circumpolar Conference.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.