Mainos

PLO: Israel vetäytyy Hebronista

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat valmistautuivat tänään allekirjoittamaan sopimuksen Hebronin luovuttamisesta palestiinalaishallintoon huomenna, kertoivat sekä israelilais- että palestiinalaisneuvottelijat.

Palestiinalaisviranomainen kertoi, että Israel vetää joukkonsa Hebronista viikko sen jälkeen, kun vetäytymisestä on saatu sopimus aikaan.
-Vetäytyminen tapahtuu viikko sen jälkeen, kun Hebronin sopimuksesta on päästy sopuun, sanoi neuvotteluihin osallistuva Mohammad Dahlan.

Toinen palestiinalaisviranomainen sanoi, että sopimusta odotetaan jo tänään. Hänen mukaansa Israel luovuttaisi siinä 80 prosenttia Hebronista palestiinalaisten itsehallintoon.

Arafat ja Israelin puolustusministeri Yitzhak Mordechai yrittivät jo eilisiltana viimeistellä sopimusta. Tapaamisen jälkeen he vakuuttivat, että sopu Hebronia koskevista järjestelyistä on lähellä. Mordechain mukaan neuvotteluissa jäi vielä avoimeksi eräitä juutalaisasukkaiden turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä, joiden käsittelyä jatketaan. Hän uskoi sovun syntyvän iltaan mennessä.

Palestiinalaisneuvottelija Saeb Erek kertoi, että vielä keskusteltaneen kansainvälisten tarkkailijoiden sijoittamisesta väliaikaisesti Hebroniin. He tulisivat Turkista, Italiasta, Ruotsista ja Sveitsistä kaupungissa jo olevien norjalaisten vahvistukseksi. Yhdysvaltain välittäjän Dennis Rossin oli määrä tavata Netanyahu alkuillasta ja matkustaa sen jälkeen Gazaan tapaamaan Arafatin myöhemmin illalla.

Hebron on viimeinen niistä miehitetyn Länsirannan kaupungeista, jotka Israel sitoutui antamaan palestiinalaisten hallintaan vuonna 1995 allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti. Sopimuksen täytäntöönpanoa on Hebronin kohdalla viivyttänyt Israelin huoli kaupungissa asuvien 400 juutalaisen uudisasukkaan turvallisuudesta. Hebronissa on arabiasukkaita yli 100 000.

Israelin hallitus voitti illalla luottamuslauseäänestyksen, jota oli esittänyt Hebronin luovuttamista vastustava äärioikeistolainen Moledet-puolue. Osa Netanyahun hallituksen jäsenistä jäi pois äänestyksestä vastalauseena Hebronin luovutukselle.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.