Mainos

PLO: Blairin pyydettävä anteeksi palestiinalaisilta

Britannian pääministerin Tony Blairin on pyydettävä anteeksi palestiinalaisilta ja tarjottava heille korvauksia siitä hyvästä, että Britannia on auttanut juutalaisia Israelin valtion luomisessa Palestiinan alueelle, palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin avustaja sanoi tänään.

Blair aloitti eilen viisipäiväisen Lähi-idän kiertomatkan. Hän neuvottelee Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa huomenna ja tapaa Arafatin ylihuomenna. Arafatin avustajan Akram Haniyehin mukaan Blairillä olisi matkansa aikana loistava tilaisuus pyytää anteeksi "suuria katastrofeja", joita Britannian politiikka on aiheuttanut palestiinalaisille. Miljoonat palestiinalaiset eri puolilla maailmaa muistavat toukokuussa Nakban eli Suuren katastrofin 50-vuotispäivää. Yli 770 000 palestiinalaista joutui tällöin lähtemään kodeistaan ja juutalaisryhmät surmasivat monia palestiinalaisia arabien ja juutalaisten välisen sodan aikana vuonna 1948.

Palestiinalaiset ovat syyttäneet Britanniaa siitä, että se hyväksyi oman kotimaan perustamisen juutalaisille Palestiinaan vuonna 1917 ja myöhemmin auttoi juutalaisia perustamaan oman valtion osiin brittiläisten mandaattialueena ollutta Palestiinaa. Arafatin avustajan mukaan Britannia on suurelta osin vastuussa palestiinalaiskansan Nakbasta ja anteeksipyyntö voisi ehkä parantaa joitakin syviä haavoja.

Blair edustaa Lähi-idän matkallaan EU:ta, joka on palestiinalaishallinnon merkittävin taloudellinen tukija. Lähi-idän rauhanneuvotteluissa EU:lla ei ole kuitenkaan ollut vaikutusvaltaa, vaan se on jäänyt selkeästi päävälittäjänä toimivan Yhdysvaltojen varjoon. Blairin tarkoituksena onkin lisätä EU:n vaikutusvaltaa rauhanhankkeessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.