Oopperan väsymätön kuningas.
Placido Domingon nimi tarkoittaa rauhallista sunnuntaita. Päätellen miehen tunnuslauseesta "If I rest, I rust" (Jos lepään, ruostun), ei rauhallisia sunnuntaipäiviä ole kovinkaan usein. Domingolla on yleensä 70-80 esiintymistä vuodessa, mutta mies sanoo tuntevansa olonsa sitä paremmaksi, mitä enemmän hän matkustaa ja esiintyy.
Placido syntyi Madridissa 21.1.1941 perheeseen, jossa musiikki ja laulu soivat jatkuvasti. Placidon vanhemmat olivat laulajia, joiden erikoisalana oli espanjalainen oopperan laulutyyli zarzuela. Musiikki ja esiintyminen tulivat siis melkein äidinmaidossa, ja poika esiintyikin ensimmäistä kertaa lavalla ollessaan vasta 7-vuotias.
Vuotta myöhemmin Placido muutti Meksikoon, jonne hänen vanhempansa olivat menneet jo kaksi vuotta aiemmin uraa rakentamaan. Placido lauloi lasten kuorossa ja auttoi vanhempiaan näiden esiintymisissä. Ennen pitkää vanhemmat vakuuttuivat Placidon lahjakkuudesta ja lähettivät hänet opiskelemaan Meksikon kansalliseen konservatorioon. Nuorukainen opiskeli siellä orkesterin johtamista ja pianonsoittoa. Aluksi hän haaveili kapellimestarin ammatista, mutta päätyi sitten laulajaksi. Erään baritoniosan koelaulussa tuomaristo pyysi häntä laulamaan jonkin tenorin osan. Placido ei osannut, mutta saatuaan nuotit eteensä hän lauloi "Amor ti vieta" niin vakuuttavasti, että sai tenorin osan. Siitä alkoi tie menestykseen.
Ensimmäisen kerran Placido avioitui 16-vuotiaana. Vuotta myöhemmin syntyi ensimmäinen lapsi, Pepe, ja pian sen jälkeen seurasi avioero. Nykyisen vaimonsa Marta Ormelaksen Placido tapasi ensimmäisen kerran jo opiskeluaikoinaan konservatoriossa. Rakkaus ei kuitenkaan roihahtanut heti vaan vasta erään yhteisen produktion myötä. Pari avioitui 1.8.1962. Vanhempi poika, Placido Jr., syntyi vuonna 1965 ja Alvaro vuonna 1968. Marta luopui omasta laulajan urastaan tukeakseen Placidoa hänen urallaan.
Domingo teki oopperadebyyttinsä Meksikossa ja esitti vuotta myöhemmin Monterreyssä Meksikossa jo ensimmäisen pääroolinsa Arturona Lucia di Lammermoorissa. Vuosina 1962-1964 hän lauloi Tel-Avivissa Israelin kansallisoopperassa esittäen yhteensä 12 eri roolia. Suurelle yleisölle Domingon lämmin ja voimakas persoonallisuus tuli tutuksi New Yorkin kaupunginoopperassa menestyskappaleessa Madama Butterfly vuonna 1965. Seuraavana vuonna hän esiintyi New Yorkin Metropolitanissa Cavalleria Rusticana -oopperassa. Hänen varsinainen Metropolitan-debyyttinsä oli vuoden 1968 esitys Maurizion roolissa Adriana Lecouvreurissa. Rooleja tuli aina vain lisää, ja menestys seurasi toistaan.
Kauteen 2001-2002 mennessä Domingo oli esiintynyt Metropolitan-oopperassa peräti 42:ssa eri roolissa, ja esityskertojen lukumäärä nousi jo 400:n paremmalle puolelle. Kaiken kaikkiaan Placido Domingo on esiintynyt 119 oopperaroolissa. Se on luku, johon ei ole yltänyt kukaan muu tenori. Domingolle mieluisimpia ovat Hoffmanin, Cavaradossin ja Otellon roolit. Vuonna 1987 Placido sai kunnian esittää Otellon roolin Milanon La Scala -oopperan 100-vuotisjuhlissa.
Placido Domingo on tehnyt kolme elokuvaa, Verdin La Traviatan ja Otellon sekä Bizet?n Carmenin. Kapellimestarina hän on johtanut useita oopperaesityksiä. Hän on myös perustanut maailman suurimman laulukilpailun, Operalian, jonka tavoitteena on auttaa nuoria oopperatähtiä menestykseen. Vuoden 2002 Operalia-kilpailu järjestettiin Pariisissa. Maaliskuussa 2002 alkoi Washingtonin oopperassa uusi hanke nimeltä Domingo/Vilar Young Artists Program, jonka on niin ikään tarkoitus edistää nuorten laulajien oopperauraa.
Toisin kuin useimmat kollegansa, Domingo on laajentanut ohjelmistoaan myös uusiin sävellyksiin, kuten Ginasteran Don Rodrigoon, Menottin Goyaan tai Anton Garcia Abrilin "Divinas Palabrasiin". Hän on kokeillut rohkeasti myös muunlaista musisointia. Vuonna 1981 ilmestyi levy nimeltä Perhaps Love, jossa Placido lauloi duettoja kansanlauluja esittävän John Denverin kanssa. Levy myi kultaa, vaikka mikään erityinen arvostelumenestys se ei ollutkaan.
Domingo levyttää jatkuvasti. Esimerkiksi maaliskuussa 2002 häneltä ilmestyi kaksi uutta albumia: Wagnerin aarioita Siegfriedistä ja Götterdämmerungista albumilla Scenes from the Ring sekä Quiereme mucho, joka sisältää musiikkia Meksikosta, Kuubasta ja Dominikaanisesta tasavallasta. Erittäin hyvän vastaanoton sai taannoin Deutsche Grammophonin julkaisema Verdi-antologia The Tenor Arias. Levy sisältää kaikki 72 aariaa, jotka Verdi sävelsi tenoriäänelle. Syksyn 2002 julkaisulla Sacred Songs Domingo tulkitsee kauniita ja tunnelmallisia melodioita. Kaikkiaan Placido Domingo on tehnyt yli sata levytystä, joista yli 90 on täyspitkiä oopperoita. Häntä voi ihailla myös yli 50 videolla.
Taattua tavaraa Domingon tuotannossa ovat olleet myös yhteisesiintymiset Jos Carrerasin ja Luciano Pavarottin kanssa Kolmen tenorin kokoonpanossa. Kolmikko on konsertoinut mm. Kiinassa, ja kesäkuussa 2002 he lauloivat tuhansille katsojille jalkapalloilun MM-kisojen päätösjuhlallisuuksissa Japanissa.
Domingo on kerännyt hyväntekeväisyyskonserteillaan miljoonia dollareita eri kohteisiin, mm. Meksikon maanjäristyksen uhreille. Vuoden 1985 tuhoisassa maanjäristyksessä kuoli neljä hänen omaa sukulaistaan. Muita Domingon auttamiskohteita ovat aidsin uhrit, Armenian maanjäristyksen uhrit ja hurrikaanin aiheuttamissa Acapulcon mutavyöryissä -97 kotinsa menettäneet. Elokuussa 2001 Acapulcon esikaupungissa avattiin Placido Domingo City, uusi asuinalue, josta useat hurrikaanissa asuntonsa menettäneet saivat uuden kodin.
Placido Domingo on saanut muitakin arvokkaita huomionosoituksia niin hyvistä teoistaan kuin musiikillisista ansioistaan. Espanjalainen lentoyhtiö Spanair nimesi Placido Domingon Airbus 321 -laivueensa toisen uuden koneen kummisedäksi. Tällä tavoin Spanair haluaa kunnioittaa eläviä espanjalaisia legendoja. Ensimmäisen Airbus 321 -koneen kummisetä on espanjalainen Nobel-kirjailija Camilo Jos Cela.
Lokakuussa 2001 Domingolle myönnettiin Wienin valtionoopperan ystävien kunniajäsenyys, helmikuussa 2002 hän sai Verdin ystävien kultaisen Verdi D'Oro -palkinnon upeista Verdi-tulkinnoistaan, ja maaliskuussa 2002 hänelle myönnettiin Pariisissa Ranskan kunnialegioonan komentajan arvo. Heinäkuussa 2002 presidentti Bush myönsi Placido Domingolle Presidential Medal of Freedom -mitalin, joka on USA:ssa korkein yksityiselle kansalaiselle myönnettävä kunniamerkki. Japanin-vierailulla ollutta oopperatähteä edustivat Valkoisessa talossa hänen kolme poikaansa.
Musiikillisista ansioistaan Domingo on saanut myös yhdeksän Grammy-palkintoa ja kaksi Latino-Grammya. Tuorein Grammy on helmikuussa 2000 myönnetty parhaan amerikkalais-meksikolaisen musiikin Grammy albumista 100 Years of Mariachi, jonka Domingo levytti lokakuussa 1999. Ensimmäisen Latino-Grammynsä hän sai parhaan klassisen albumin kategoriassa levystään T. Breton: La Dolores vuonna 2000, ja seuraavana vuonna palkinto tuli samassa kategoriassa I. Alb nizin Merlin-albumista.
Nykyään Placido Domingo on Los Angelesin oopperan ja Washingtonin oopperan taiteellinen johtaja. Hän myös esiintyy ahkerasti. Domingon laajaan ohjelmistoon kuuluvista 119 oopperasta hän osaa yli 30 niin hyvin, että kykenee esiintymään lyhyelläkin varoitusajalla. Uusimpia valtauksia ovat mm. Domingon ensimmäinen venäjänkielinen rooli Ghermanina Tshaikovskin oopperassa Pikovaya dama ja rooli espanjalaisessa Ruperto Chapin oopperassa Margarita la Tornera.
Oopperakaudella 2001-2002 Domingo esiintyi laajalti sekä näyttämöllä että kapellimestarina. Kauden kohokohtiin voidaan lukea mm. Pique Dame (Queen of Spades) Los Angelesin oopperakauden avajaisissa syyskuussa 2001, Idomenon esitykset ja Wolf-Ferrarin Slyn ensi-ilta New Yorkin Metropolitan-oopperassa, uusi Otellon produktio sekä Samson ja Dalila Milanon La Scalassa, Valkyyria ja Parsifal Wienin valtionoopperassa ja Pique Dame Lontoon Covent Gardenissa.
Heinäkuussa 2002 Washingtonin ooppera kävi Domingon johdolla 12 päivän Japanin-kiertueella, jonka aikana Otellon esityksen näki myös Japanin pääministeri Junichiro Koizumi. Heti Japanin jälkeen oli vuorossa Pique Dame -ooppera M nchenissä, ja elokuussa Domingo esiintyi perinteiseen tapaansa Salzburgin musiikkijuhlilla.
Läkähdyttävää tahtia reissaavan tenorin esiintymiset on lyöty lukkoon pitkälle eteenpäin. Kauden 2002-2003 ohjelmistoa hänen kalenterissaan ovat mm. L'Incorazione di Poppea (Los Angeles), Andrea Chenien ja Parsifal (New York) sekä Idomeneon esitykset ja Don Giovannin johtaminen (Washington). Kauden muita vierailukohteita ovat lisäksi Pariisi, Barcelona, Madrid, Rooma, Wien, Milano ja Lontoo. Myös Dubaissa tenori poikkeaa esiintymässä joulukuussa 2002. Helsingissä Domingo vieraili elokuussa 2000.
Oopperan kuninkaaksi usein mainittu Placido Domingo on omistautunut uralleen henkeen ja vereen - kirjaimellisesti. Joulukuussa 2001 hän joutui keskeyttämään Otellon esityksen Milanon La Scala -oopperassa äkillisen verenpaineen kohoamisen vuoksi. Paikan päällä Domingon tutkinut lääkäri kehotti häntä luovuttamaan sovinnolla ja lopettamaan laulamisen siltä erää, mutta Domingo palasi päättäväisesti lavalle ja lauloi rooliosuutensa kunniakkaaseen päätökseen saakka. Yleisö palkitsi ihaillun tähden valtavin aplodein ja kukkakimpuin.
Teksti: Nina Pinjola / Marjo Turunen