Pk-yritysten talous kunnossa

Pk-yritysten rahoitusasiat ovat edelleen varsin hyvällä mallilla. Alkuvuonna vain joka toisella yrityksellä oli lainoja tai takauksia ja 85 prosenttia yrityksistä ei aio hankkia niitä lähitulevaisuudessakaan, ilmenee Suomen Yrittäjien tuoreesta rahoituskyselystä.

Toimisto

Keskeinen syy tähän on se, että yrityksillä menee nyt hyvin ja tarvittavia investointeja pystytään hoitamaan pitkälti tulorahoituksella. Myös ulkoisen rahoituksen saanti tarvittaessa näyttää olevan varsin vaivatonta. Jos jotain ongelmia oli, ne liittyivät lähinnä vakuuksiin.
-Tässäkin asiassa on lamavuosien jälkeen tapahtunut dramaattinen muutos. Vuonna 1996 vain 26 prosenttia vastaajista sanoi, ettei heillä ole ongelmia vakuuksien kanssa. Nyt tällä kannalla oli 79 prosenttia ulkoista rahoitusta tarvinneista yrityksistä, johtaja Risto Suominen Suomen Yrittäjistä sanoi.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana pankkilainaa tai muuta ulkoista rahoitusta oli ottanut vain 17 prosenttia yrityksistä. Suomen Yrittäjien kyselyyn haastateltiin tammi-helmikuun aikana noin 4000:ta pk-yritystä. Toimialoista kyselyssä erottui teollisuus, jolla ulkoista rahoitusta oli muita useammin. Alueellisia eroja näkyi lähinnä eri pankkiryhmien markkinaosuuksissa.

Riskisijoittajat eivät kiinnosta, vakuutusfuusiot arveluttavat

Jos pk-yritykset ulkopuolista rahoitusta tarvitsevat, 60 prosenttia aikoo jatkossakin mennä hakemaan sitä pankista. Joka viides harkitsee rahoitusyhtiön luottoa, mutta esimerkiksi ulkopuolisen riskisijoitus ei juuri houkuta. Kaksi kolmesta yrittäjästä ei huolisi yritykseensä ulkopuolista rahoittajaa edes vähä-äänisillä tai kokonaan äänioikeudettomilla osakkeilla. Perusteluna oli useimmin pelko määräysvallan menettämisestä tai se että kun omat pääomat riittävät muutenkin, asiaa ei tarvitse edes harkita.

Vakuutusalan uusjako herättää yrittäjissä ilmeisesti pienoista levottomuutta, sillä tavallista useampi yrittäjä kertoi harkitsevansa vakuutusyhtiön vaihtoa. Tätä suunnitteli nyt 7 prosenttia vastaajista.
-Meillä on ollut finanssitavarataloihin lievästi epäilevä asenne siksi, että kun kaksi oligopolistista alaa menee yhteen, siinä ei asiakkaan asema välttämättä ainakaan parane, Suominen huomautti.

Kyselyyn vastanneiden yrittäjien näkemykset asiasta eivät tosin olleet kovin yhtenäisiä. Runsas neljännes odotti vakuutusalan kilpailun jatkossa lisääntyvän, yhtä moni heikkenevän ja 42 prosenttia pysyvän ennallaan. Vakuutusten hintojen nousua odotti liki kolmannes ja laskua 22 prosenttia. Yrittäjän neuvotteluaseman heikkenemiseen vakuutusasioissa oli varautunut 26 prosenttia ja sen paranemiseen 17 prosenttia vastaajista. Yli puolet eli 57 prosenttia ennakoi, ettei muutoksia tule.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat